Foto: AFP/Scanpix

Rietumu un arābu valstis pirmdien nākušas klajā ar kopīgu deklarāciju, mudinot Lībijas naidīgās puses "nekavējoties" pieņemt ANO priekšlikumus par vienotības valdības izveidošanu, tādējādi panākot nestabilitātes apturēšanu valstī.

Ar paziņojumu kopīgi nākuši klajā Alžīrijas, Apvienoto Arābu Emirātu, ASV, Francijas, Itālijas, Kataras, Lielbritānijas, Marokas, Spānijas, Tunisijas, Turcijas un Vācijas ārlietu ministri, kā arī ES augstā ārlietu pārstāve.

Viņi "aicina visas Lībijas politiskā dialoga puses nekavējoties pieņemt politisko vienošanos, ko panācis ANO īpašais pārstāvis [Bernardīno] Leons", teikts paziņojumā.

Lībijas kaujinieku grupējumu alianse, kurā ir arī islāmistu spēki, 2014.gada augustā pārņēma varu galvaspilsētā Tripolē. Starptautiski atzītā valdība radusi patvērumu Tobrukā, valsts austrumos.

Leons ierosinājis izveidot vienotības valdību, tomēr naidīgās puses nav apmierinātas ar amatu sadali.

Paredzēts, ka ANO atbalstīto valdību vadīs Tripoles parlamenta deputāts Fajezs es Sarradžs un viņam būs trīs vietnieki, kas pārstāvēs attiecīgi valsts rietumus, austrumus un dienvidus.

Ar vienotības valdības izveidi tiek saistītas cerības, ka tādējādi tiks ierobežota cilvēku kontrabandistu darbība Vidusjūrā un apturēta džihādistu grupējuma "Islāma valsts" ietekmes nostiprināšanās.

Kopš NATO aviācijas atbalstītie nemiernieki 2011.gada augustā gāza pulkveža Kadafi režīmu, Lībijā tā arī nav izdevies ieviest efektīvu valsts pārvaldi un likuma varu. Valstī par varu pašreiz cīnās divas konkurējošas valdības un parlamenti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!