Foto: EPA/LETA
NATO saskaras ar krīzi, jo Eiropas valstis gadiem ilgi nav investējušas aizsardzībā un kļuvušas negribīgas pret militāru spēku, otrdien paziņoja ASV aizsardzības ministrs Roberts Geitss.

Helikopteru un kravas lidmašīnu trūkums aliansē ir piemērs tam, cik hroniski mazi ir izdevumi aizsardzībai, kas ir nodarījis kaitējumu NATO vadītajai misijai Afganistānā, sacīja Geitss.

"Tieši tagad alianse saskaras ar ļoti nopietnām, ilgtermiņa un sistemātiskām problēmām," uzrunā alianses virsniekiem un amatpersonām paziņoja Geitss.

Pēc viņa teiktā, NATO nomākušās budžeta problēmas ir simptoms "dziļākām problēmām" aliansē - tam, kā tā nosaka savas prioritātes un kā Eiropas valstis uztver armijas lomu.

"Eiropas demilitarizācija, kur liela daļa sabiedrības un politiskā slāņa ir pret militāru spēku un ar to saistītajiem riskiem, no 20.gadsimta svētības ir kļuvusi par šķērsli patiesas drošības un ilgstoša miera sasniegšanai 21.gadsimtā," sacīja Geitss.

Ideja par vājumu sabiedroto vidū varētu naidīgām valstīm radīt kārdinājumu uz agresiju un nepareizu novērtējumu, norādīja ministrs.

Tajā pat laikā finansējuma un bruņojuma trūkums sarežģī mēģinājumus sarīkot kopīgas militārās operācijas Afganistānā. "Piemēram, mēs gadiem ilgi zinām, ka NATO vajag vairāk transportlidmašīnu un visa veida helikopteru, un tomēr mums nav šo spēju, kas tieši ietekmē operācijas Afganistānā," sacīja Geitss.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!