Foto: AFP/Scanpix
Vatikānā notikusi konference, kurā vairāk nekā 200 delegāti no 20 valstīm apsprieda dažādu mistisko rituālu atdzimšanu, tostarp arī Sātana izdzīšanu jeb eksorcismu.

Eksorcisms nav tradicionāls katoļu baznīcas rituāls - parasti "apsēstība ar velniem" tiek uzskatīta par psihisku traucējumu gadījumu, bet "Sātana izdzīšanu" ar eksorcisma rituālu skaidro ar pašiedvesmu.

Tomēr pēdējā laikā interese par nelabā tēlu un eksorcismu katoļu baznīcā ir palielinājusies - reliģijas eksperti un Vatikāna garīdznieki ziņo, ka Romas pāvests Francisks savos sprediķos ne tikai ārkārtīgi lielu uzmanību pievērš Sātanam, bet arī cenšas nelabā tēlu pasniegt kā pārdabisku būtni, kurai pakļauti visi ļaunie spēki.

Piemēram, pagājušajā gadā pāvests "uzlika rokas" cilvēkam invalīdu krēslā, kurš apgalvoja, ka ir dēmonu apsēsts, - šajā darbībā publika saskatīja improvizētu dēmonu attīrīšanas aktu.

Dažus mēnešus vēlāk Francisks Starptautisko eksorcistu asociāciju uzslavēja par "palīdzību cilvēkiem, kas cieš un alkst pēc atbrīvošanas".

Savukārt pagājušajā mēnesī kādas mesas laikā pāvests klātesošos brīdināja būt maksimāli uzmanīgiem. "Sargieties, jo nelabais ir mūsu vidū!" - teica pāvests.

Tagad Vatikāna oficiālie pārstāvji atklāti runā par mistisko rituālu atdzimšanu katoļu baznīcā, bet dažu Itālijas un Spānijas pilsētu kardināli nesen nolēma paplašināt eksorcistu skaitu sakarā ar "pieaugošo nepieciešamību" pēc tamlīdzīgiem pakalpojumiem.

Šāda pāvesta uzmanība velna tēlam izpelnījusies kritiku no dažu garīdznieku puses - pēc viņu domām, tādējādi pāvests grauj savu reputāciju un atgriežas pie māņticības un viduslaiku tikumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!