Foto: Reuters/Scanpix
Bijušais Masačūsetsas štata gubernators Mits Romnijs, kurš ir iespējamākais pretendents uz izvirzīšanu par ASV prezidenta amata kandidātu no Republikāņu partijas, piektdien brīdināja, ka ASV prezidenta Baraka Obamas valdības veidotajai attiecību pārstartēšanas politikai ar Krieviju jāpieliek punkts.

Romnijs novilka stingru līniju attiecībās ar Krieviju piektdien runā, kurā izklāstīja savu ārpolitikas redzējumu vairākus mēnešus pirms tam, kad republikāņu balsotāji sāks izraudzīties savu kandidātu, kas nākamgad gaidāmajās vēlēšanas stāsies pretī pašreizējam ASV prezidentam Barakam Obamam.

Laikraksta "Washington Post" komentētājai Dženiferai Rubīnai Romnijs teica, ka Obama pieļāva kļūdu, pēc spēcīga Krievijas spiediena mainot ASV pretraķešu sistēmu Eiropā.

Komentējot attiecību pārstartēšanas politiku ar Krieviju, Romnijs "Washington Post" teica, ka "tai jāpieliek punkts", norādot, ka Obamas panāktais ASV un Krievijas kodolbruņojuma samazināšanas līgums (START) ir izdevīgāks Kremlim.

Iepriekš, runājot par savu ārpolitikas redzējumu, Romnijs ar lielām aizdomām izteicās par Krievijas premjerministru Vladimiru Putinu, kas nākamgad visticamāk atgriezīsies prezidenta amatā.

"Krievija ir vēsturiskās krustcelēs. Vladimirs Putins par 20.gadsimta lielāko traģēdiju ir nosaucis Padomju impērijas sabrukumu," savā runā atgādināja Romnijs.

"Vai viņš mēģinās labot šo traģēdiju un bijušās Padomju Savienības valstīs ar sitieniem panākt paklausību, un iebaidīt Eiropu ar enerģētikas resursu svirām?" retoriski jautāja Romnijs.

Savu vīziju par ASV turpmāko ārpolitisko virzību Romnijs izklāstīja pēc tam, kad šonedēļ paziņoja par plašas ārpolitikas ekspertu komandas apvienošanu. Šajā komandā ir virkne amatpersonu, kas strādāja arī bijušā ASV prezidenta Džordža Buša vadībā.

ASV un Krievijas attiecības manāmi uzlabojās, kad 2009.gada janvārī ASV prezidenta amatā stājās demokrāts Baraks Obama. 2009.gada martā ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone jauno sākumu Krievijas un ASV attiecībās iezīmēja, pasniedzot Krievijas ārlietu ministram Sergejam Lavrovam dokumentu mapi, uz kuras bija attēlota liela sarkana poga ar uzrakstu pārstartēšana (angliski "reset").

Romnijs mēģināja panākt savu izvirzīšanu par ASV prezidenta amata kandidātu no Republikāņu partijas arī 2008.gadā, bet cieta sakāvi priekšvēlēšanās Dienvidkarolīnas štatā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!