Foto: Reuters/Scanpix
Bijušais ASV Masačūsetsas štata gubernators Mits Romnijs otrdien uzvarēja priekšvēlēšanās Teksasas štatā, nodrošinot sev nepieciešamo delegātu atbalstu Republikāņu partijas nacionālajā konventā, kurā augusta beigās oficiāli tiks paziņots šīs partijas kandidāts 6.novembrī paredzētajām ASV prezidenta vēlēšanām.

Lai iegūtu Republikāņu partijas nomināciju prezidenta amatam, ir nepieciešams 1144 delegātu atbalsts nacionālajā konventā.

Pirms Teksasas priekšvēlēšanām Romnijs bija nodrošinājis sev 1064 delegātu atbalstu. Teksasa nosūtīs uz konventu 155 delegātus. Saskaņā ar telekanālu "Fox News", CNN un NBC aplēsēm Romnijs Teksasas priekšvēlēšanās ieguvis 71% balsu, ASV kongresmenis no Teksasas Rons Pols - 10%, bijušais senators no Pensilvānijas Riks Santorums - 7%, bet bijušais ASV Kongresa Pārstāvju palātas spīkers Ņūts Gingričs - 5%.

Romnija sāncensis vēlēšanās būs Demokrātu partijas kandidāts - pašreizējais ASV prezidents Baraks Obama. Maijā rīkotā sabiedriskās domas aptaujā 46% respondentu pauda gatavību prezidenta vēlēšanās balsot par Romniju, bet 43% - par Obamu. Iepriekšējā aptaujā, kas notika aprīlī, atbalsts Obamam un Romnijam bija līdzīgs - 46%. Martā rīkotā aptaujā Obamu atbalstīja 47%, bet Romniju - 44% respondentu.

Romnijs kļūs par pirmo mormoņu baznīcas pārstāvi, kuru ASV prezidenta amatam izvirzījusi viena no abām galvenajām ASV politiskajām partijām. Romnijs cer, ka amerikāņu vēlētāji viņu uzskatīs par pragmatisku problēmu risinātāju ar biznesa pieredzi, kas spētu atrisināt ASV ekonomikas problēmas labāk nekā Obama.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!