Pagājušajā nedēļā uz Roņu salu devās arheologu grupa, kas izrakumu gaitā uzdūrusies priekšmetu paliekām, kuras liecina, ka šeit kādreiz atradies cauru gadu apdzīvots vikingu laika ciems, ziņo "PM Online".

Atradumu vieta atrodas pie Linbakas, kas senatnē bijusi salas ziemeļu galējais punkts un kas uz pašreizējās Roņu salas kartes izvietota Kunsi pludmalē.

Kunsi ceļa malā pie karjera arheologi ievēroja nelielu uzkalnu, kurā tika izraktas nelielas šahtas 40 centimetru diametrā.

"Kad bijām izrakuši apmēram 30 šahtas, vienā no tām atradām māla trauka atlūzu. Pēc tā sākām šajā vietā uzmanīgākus izrakumus," pastāstīja viens no septiņiem Roņu salā meklējumus uzsākušajiem arheologiem Marguss Konsa.

Papildus māla trauku atlūzām arheologiem izrakumu vietā izdevies atrast arī zivju asakas un roņu kaulus, kas, pēc Konsas teiktā, ir drošs apliecinājums tam, ka šeit kādreiz mituši cilvēki.

Arheologs vēl nespēja precīzi pateikt, no kura laika kauli un trauku atlūzas šeit atradušās, taču, visticamāk, tās šeit saglabājušās no vikingu laikiem, t.i., no pirmā gadu tūkstoša otrās puses.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!