Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Krievijas valsts korporācija “Roskosmos” apsūdzējusi ASV par plāniem agresīvi sagrābt teritorijas uz citām planētām, liecina paziņojums “Roskosmos” tīmekļa vietnē.

Tāda Vašingtonas politika kaitē ASV un Krievijas sadarbībai, norāda korporācijas ģenerāldirektora vietnieks Sergejs Saveļjevs.

"Vēsturē jau ir bijuši piemēri, kad viena valsts nolēma sākt sagrābt teritorijas savās interesēs. Visi atceras, kas no tā sanāca," skaidro Saveļjevs. Paziņojumā gan netiek precizēts, par kādu tieši vēstures notikumu ir runa.

"Roskosmos" reakcija ir atbilde 6. aprīlī ASV prezidenta Donalda Trampa parakstītam rīkojumam, kurā ASV nostiprina tiesības apgūt Mēness, Marsa un citu debesu ķermeņu resursus komerciāliem mērķiem.

Dokumentā norādīts, ka ASV neuzskata kosmosu par publisku telpu, bet gan par "juridisku un fiziski unikālu cilvēku sadarbības zonu". Šajā sakarā ASV plāno stimulēt starptautisku atbalstu kosmosa resursu ieguvei un izmantošanai.

Mēness statuss līdz šim noteikts ANO Ģenerālās asamblejas 1979. gada dokumentā "Par valstu darbību uz Mēness uz citiem debesu ķermeņiem". Šo dokumentu gan ratificējušas tikai 18 valstis, starp kurām nav ne ASV, ne Krievijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!