Foto: Shutterstock

Rumānijā aizturēts vīrietis, kurš tiek turēts aizdomās par spiegošanu Maskavas labā.

Tas ir pirmais šāds gadījums Rumānijā kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā pirms vairāk nekā diviem gadiem.

Prokuratūra paziņoja, ka aizturētais Rumānijas pilsonis "kopš 2022. gada novēroja Rumānijas vai NATO militāros objektus, kas atrodas netālu no Tulčas pašvaldības", pie robežas ar Ukrainu.

Viņš tiek turēts aizdomās par "militāras informācijas vākšanu un militārās kaujas tehnikas un personāla pārvietošanās fotografēšanu pierobežas zonā" un šīs informācijas nodošanu diplomātiem no Krievijas vēstniecības Bukarestē, paziņoja prokuratūra.

Rumānijas Ārlietu ministrija vēlāk paziņoja, ka Krievijas vēstniecības diplomāts ir pasludināts par "persona non grata Rumānijas teritorijā", jo veicis darbības, kas ir pretrunā Vīnes konvencijai par diplomātiskajām attiecībām.

Varasiestādes neatklāja spiegošanā aizdomās turētā vecumu vai identitāti. Taču Rumānijas mediji citēja anonīmus avotus, kas apgalvoja, ka aizdomās turētais kā neatkarīgais kandidāts pretendē uz Ploješti mēra amatu. Tomēr viņa vārds nav minēts nevienā oficiālajā kandidātu sarakstā pašvaldību vēlēšanām, kas notiks 9. jūnijā.

Kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā 2022. gada februārī vairākās Eiropas valstīs, jo īpaši Lielbritānijā, Vācijā un Polijā, atklāti vairāki gadījumi, kad, iespējams, veikta spiegošana Maskavas labā.

Lietuvā Krievijas pilsoni izraida

Nacionālās drošības apdraudējuma dēļ Lietuva piektdien uz Krieviju izraidīja Krievijas pilsoni Vladimiru Vodo, kurš Lietuvā dzīvojis 35 gadus.

Pirms izraidīšanas viņu aizturēja Viļņā un nakti viņš pavadīja Ārvalstnieku reģistrācijas centrā Pabradē. Tā ir standarta procedūra, kas atbilst ārvalstnieku izraidīšanas no Lietuvas procedūrai.

Piektdien 62 gadus vecais Vodo tika nogādāts Kībartu robežšķērsošanas punktā, kur pēc visu formalitāšu pabeigšanas viņu izraidīja uz Krieviju, informēja Lietuvas Valsts robežsardzes dienesta preses pārstāvis Ģiedrjus Mišutis.

Vodo Lietuvā dzīvoja 35 gadus. 1993. gadā viņš pirmo reizi saņēma pastāvīgās uzturēšanās atļauju. Viņa pašreizējā uzturēšanās atļauja bija derīga līdz 2027. gada 24. janvārim.

Migrācijas departaments anulēja viņa uzturēšanās atļauju pēc tam, kad Valsts drošības departaments secināja, ka Vodo apdraud Lietuvas nacionālo drošību.

Izlūkdienests norādīja, ka Krievijas pilsoņa, kurš uzdodas par žurnālistu, uzskati nav lojāli Lietuvai un viņš sociālajos tīklos izplata Krievijas propagandu.

Lietuva ir nolēmusi, ka pēc kriminālprocesa pabeigšanas, izraidīs arī bijušo propadomju organizācijas "Jedinstvo" ("Vienotība") līderi, Krievijas pilsoni Valēriju Ivanovu.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!