Rumānijas ārlietu ministrs Petre Romans pirmdien nopeldēja piecus kilometrus pa Donavu, protestējot pret Dienvidslāvijas nevēlēšanos izvākt no upes gruvešus, kas palikuši no pagājušā gada NATO bombardēšanas. Kalarasi atrodas 130 kilometru uz dienvidaustrumiem no Bukarestes.
Šeit ministrs pievienojās Slovēnijas peldētājam Martinam Strelam, kurš 25.jūnijā Vācijā sāka protesta maratonu, peldot pa Donavu visā garumā.

"Mēs nesacenšamies, mēs peldam ar vienu mērķi, un tas ir protestēt pret Donavas aizsprostošanu," sacīja 54 gadus vecais ministrs pirms piecu kilometru peldējuma.

Pašeizējais ārlietu ministrs un novembrī gaidāmo prezidenta vēlēšanu kandidāts Romans piebilda: "Nevienam nav tiesību apturēt satiksmi šajā upē, un ir zīmes, kas liecina, ka [Dienvidslāvijas prezidents Slobodans] Miloševičs drīz padosies."

Viņš peldēja apmēram 40 minūtes. Romanam sekoja kuģis ar žurnālistiem. Pēc tam viņš paspieda Strelam roku un izkāpa sauszemē.

Donava ir otrā lielākā upe Eiropā pēc Volgas, un tā Dienvidslāvijā kopš pagājušā gada sākuma ir aizsprostota ar NATO sabombardēto tiltu gruvešiem.

Šie aizsprostojumi negatīvi ietekmējuši valstis pa straumi uz leju, konkrēti Rumāniju un Bulgāriju, kurām Donava ir svarīgs transporta ceļš preču pārvadājumiem uz Rietumeiropas valstīm.

Plāni attīrīt ūdensceļus vairākkārt ir atlikti Belgradas politiskās opozīcijas dēļ, kura vēlas saņemt palīdzību tiltu atjaunošanai, nevis tikai attīrīt upi no gruvešiem.

Strels, kurš sāka savu peldēšanas maratonu Donauešingenē Vācijā, sacīja, ka viņš to dara miera, draudzības un tīras Donavas upes vārdā.

Strels turpinās peldēt līdz 20.augustam. Paredzēts, ka šajā datumā viņš sasniegs Sulinu - vietu, kur Donava ietek Melnajā jūrā Rumānijas piekrastē. Tad viņš būs nopeldējis pavisam 2860 kilometru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!