Neoficiālie rezultāti rāda, ka abi kandidāti, pašreizējais premjers Adrians Nastase un viņa liberālais sāncensis Trajans Basesku, ir saņēmuši ļoti līdzīgu balsu skaitu.

Vēlēšanu rīkošanas komitejas amatpersonas ir solījušas ziņot par oficiālajiem vēlēšanu rezultātiem pirmdien no rīta.

Vadošās partijas izvirzītais kandidāts Nastase uzvarēja pirmajā vēlēšanu kārtā, kas notika 28. novembrī, iegūstot 41% balsu salīdzinājumā ar Basesku iegūtajiem 34%.

Līdzīgais balsu skaits ir licis opozīcijas atbalstītājus izdarīt secinājumus, ka vēlētāju domas ir mainījušās, un viņi ir nolēmuši atbalstīt Basesku kandidatūru.

Savu prieku par šo pavērsienu viņi izrāda, dodoties ielās ar oranžiem karogiem un baloniem un iesaistoties dejās pašu dziedātu dziesmu pavadījumā, ziņo BBC.

Basesku, kurš pašlaik ir Bukarestes pilsētas mērs, ir mudinājis atbalstītājus nepulcēties un līdz rezultātu paziņošanai nerīkot skaļas svinības, taču, neskatoties uz to, galvaspilsētas centrālajā Universitātes laukumā uzturas simtiem cilvēku.

“Ja Basesku nebūs uzvarējis, šeit būs otra Ukraina. Mēs paliksim šeit, kamēr Nastase nebūs atzinis savu sakāvi,” viņi stāsta.

Abi prezidenta amata kandidāti ir paziņojuši žurnālistiem, ka ir pārliecināti par savu uzvaru.

Nastase stāsta, ka pirmdienas paziņojums par oficiālajiem rezultātiem apstiprinās viņa stāšanos amatā, un ir pārliecināts: “Es būšu neaizvietojams prezidents.”

Arī Basesku žurnālistiem ir stāstījis, ka ir pārliecināts par savu uzvaru: “Es jau tagad pateicos Rumānijas iedzīvotājiem par piedalīšanos vēlēšanās un viņu priekšā apstiprinu, ka kļūšu par prezidentu.”

Vadošajai sociāldemokrātu partijai ir nepieciešama Nastases uzvara, lai saglabātu varu parlamentā, jo pirms divām nedēļām notikušajās parlamenta apakšpalātas vēlēšanās neviena no partijām nesaņēma pietiekami daudz vēlētāju balsu, lai veidotu valdību.

Sociāldemokrātiem pieder 189 no 469 parlamenta vietām, savukārt Basesku vadītā Taisnīguma un patiesības alianse ir ieguvusi 161 vietu.

Kaut arī prezidenta pilnvaras Rumānijā ir ierobežotas, tomēr valsts vadītājam būs galvenā loma jaunizveidotajā parlamentā. Prezidenta uzdevums ir arī izvēlēties nākamo premjerministru.

Taču neatkarīgi no tā, kurš no kandidātiem būs vēlēšanu uzvarētājs, viņam būs smagi jāstrādā, lai Rumānijai izdotos pasteidzināt reformu ieviešanu un piepildīt savu sapni par iestāšanos Eiropas Savienībā.

Rumānijas vēlēšanu rīkošanas komiteja ir paziņojusi, ka opozīcijas līderis Trajans Basesku ir ieguvis lielākās vēlētāju daļas atbalstu un tādējādi pārspējis kreisās partijas izvirzīto pašreizējo premjerministru Adrianu Nastasi.

“Basesku ir pirmajā vietā ar 51,75% balsu, kas atbilst 4,8 miljoniem vēlētāju,” saka komitejas pārstāvis, paziņojot žurnālistiem, ka komiteja ir saskaitījusi 92% nodoto balsu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!