Rumānijas premjerministrs Adrians Nastase ir pārliecināts, ka viņa pārstāvētie sociāldemokrāti ir uzvarējuši valsts parlamenta vēlēšanās, ziņo ārvalstu masu mediji.
Neoficiālo aptauju rezultāti liecina, ka svētdien notikušo vēlēšanu rezultāti ir izvirzījuši vadībā sociāldemokrātus, atstājot aiz sevis Taisnīguma un patiesības apvienību.

Apvienības līderis Taijans Basesku ir noliedzis informāciju par to, ka viņa partija vēlēšanās ir zaudējusi, un ir pieprasījis uzsākt izmeklēšanu par nelikumībām vēlēšanu gaitā.

Neoficiālās aptaujas apliecina Nastases pārākumu pār Basesku arī prezidenta vēlēšanās, taču, visticamāk, neviens no 12 prezidenta amata kandidātiem nesavāks nepieciešamo balsu skaitu un decembrī tiks rīkota otrā vēlēšanu kārta.

Tiek paredzēts, ka divu galveno kandidātu liktenis izšķirsies 12. decembrī plānotajās vēlēšanās.

Vēlēšanu uzvarētājs stāsies pašreizējā prezidenta Jona Iliesku vietā, jo beigām tuvojas viņa otrais prezidentūras termiņš.

Svētdien notikušajās vēlēšanās varēja piedalīties aptuveni 18 miljoni balsstiesīgo vēlētāju, un viņiem tika dota iespēja izlemt, kuri politiķi ieņems 314 parlamenta un 137 senāta vietas.

Pirmie oficiālie rezultāti tiek solīti jau pirmdienas vakarā.

Jaunievēlētajiem politiķiem un prezidentam būs jāvirza Rumānija uz mērķi 2007. gadā iestāties Eiropas Savienībā.

ES bija izteikusi kritiku par pašreizējo valdību, raksturojot to kā ārkārtīgi lēnu lēmumu pieņemšanā par strukturālajām reformām un korupcijas apkarošanu. Turklāt valdība nav darījusi pietiekami daudz, lai nodrošinātu cilvēktiesību un vārda brīvības ievērošanu.

Sociāldemokrātu partija pēdējos gadus valdībā ir ieņēmusi stabilu pozīciju un veicinājusi vienmērīgu attīstību un inflācijas samazināšanos, informē BBC.

Tā ir ieguvusi labu slavu par Rumānijas izglābšanu no ekonomiskās krīzes, tāpēc vēlēšanās ir izvirzījusies vadībā.

Pirms balsojuma premjerministrs Adrians Nastase lūdza dot viņam pietiekami daudz laika, lai pabeigtu iesākto.

“Rumānija pagājušajā gadā ir kļuvusi par visātrāk augošo ekonomiku Eiropā,” viņš teica vēlēšanu kampaņas laikā.

“Mums jāturpina sīva cīņa pret nabadzību un sociālajām problēmām, jo tikai tad mēs varēsim iekļūt Eiropā kā cienījama tauta.”

Opozīcijas partija Taisnīguma un patiesības apvienība ir zaudējusi vēlētāju uzticību, jo tās politiķi tika apsūdzēti korupcijā.

Par nelikumībām vēlēšanu gaitā aizdomas ir izteikusi gan opozīcija, gan nevalstiskās organizācijas.

Tas ir licis vilkt paralēles ar kaimiņvalsti Ukrainu, kur prezidenta amata kandidāti kopš iepriekšējās svētdienas gaida oficiālo rezultātu paziņošanu, jo ir lielas aizdomas par viltotiem balsojumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!