Foto: AFP/Scanpix
Gruzijas prezidents Mihails Saakašvili svētdien aizstāvējis pretrunīgi vērtētos valsts konstitūcijas grozījumus, skaidrojot, ka to mērķis ir stiprināt parlamenta ietekmi.

Valsts pamatlikuma grozījumi, ko 15.oktobrī apstiprināja Gruzijas parlaments, ierobežos prezidenta pilnvaras, nostiprinās premjerministra lomu un paplašinās parlamenta ietekmi.

Taču opozīcija paudusi aizdomas, ka grozījumi ieviesti, lai Saakašvili, kura otrs un beidzamais pilnvaru termiņš noslēgsies 2013.gadā, varētu saglabāt varu kā premjerministrs, kura pozīcijas tagad nostiprinātas.

Intervijā franciski raidošajam televīzijas kanālam "TV5 Monde" Saakašvili uzsver, ka šie grozījumi "ir stiprinājuši parlamenta lomu un tieši tam ir nozīme, nevis tam, vai premjerministrs nākotnē būs vai nebūs ietekmīgāks par prezidentu".

Grozījumos, kas stāsies spēkā no nākamā gada līdz 2013.gadam, paredzēts, ka prezidenta pilnvaras tiks ierobežotas. Valsts galva joprojām tiks ievēlēts tiešās vēlēšanās, bet viņa tiesības iesaistīties valdības ikdienas darbā tiks samazinātas.

Toties atsevišķas pilnvaras, kas patlaban uzticētas prezidentam, tiks nodotas valdības vadītājam, arī tiesības nosaukt kabineta sastāvu un noteikt valdības politiku.

Tāpat apstiprinātās izmaiņas atvieglo prezidenta impīčmenta procedūru un lielāku neatkarību piešķir reģionālajām pārvaldes institūcijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!