ASV prezidenta Džordža Buša paziņojums, ka ASV humānās palīdzības piegādei izmantos gaisa spēkus un karafloti, nozīmē, ka ASV armija pārņems savā kontrolē Gruzijas ostas un lidlaukus, trešdien paziņoja Mihails Saakašvili.
"Jūs esat dzirdējuši ASV prezidenta paziņojumu, ka Savienotās Valstis Gruzijā sāk humāni-militāru operāciju," televīzijā pārraidītās uzrunas laikā sacīja Saakašvili.

"Tas nozīmē, ka Gruzijas ostas un lidlauki tiks pārņemti ASV Aizsardzības ministrijas kontrolē, lai veiktu humānās un citas misijas. Tas ir ļoti svarīgs paziņojums spriedzes mazināšanai."

Kā ziņots, Baltajā namā uzstājoties žurnālistu priekšā ar īsu paziņojumu, Bušs trešdien uzsvēra, ka Krievijai jāievēro Gruzijas teritoriālā suverenitāte.

"Amerikas Savienotās Valstis ir demokrātiski ievēlētās Gruzijas valdības pusē [un] pieprasa, lai Gruzijas suverenitāte un teritoriālā integritāte tiktu ievērota," sacīja Bušs.

Viņš piebilda, ka nosūtījis uz Tbilisi valsts sekretāri Kondolīzu Raisu, lai demonstrētu Vašingtonas atbalstu Gruzijas valdībai.

Raisa apmeklēs arī Parīzi, kas uzņēmusies galveno starpnieces lomu konflikta noregulējumā.

Bušs uzsvēra, ka Maskavai jātur dotais vārds un jārīkojas, lai izbeigtu konfliktu ar Tbilisi, taču tā vietā, neskatoties uz pamieru, tiekot turpinātas militārās operācijas Gruzijas teritorijā.

Viņš arī norādīja, ka ar militāro kampaņu Gruzijā Krievija pakļāvusi riskam savu integrāciju starptautiskajā diplomātiskajā un ekonomiskajā sistēmā.

Prezidents arī pavēstīja, ka humānās palīdzības kravu
nogādāšanai uz Gruziju ASV izmantos kara aviāciju un floti. Gaisa spēki jau sākuši lidojumus uz Tbilisi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!