Foto: AFI
Gruzijas konflikts ar Krieviju var tikt atrisināts sarunu ceļā, trešdien pavēstīja Gruzijas prezidents Mihails Saakašvili, vienlaikus norādot, ka Maskava iesaistīties sarunās atsakās.

Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) samitā Kazahstānā Saakašvili teica: "Krievija apņēmusies nerisināt dialogu - nedz divpusēju, nedz arī EDSO ietvaros."

Viņš atkārtoja novembrī no Eiropas Parlamenta tribīnes solīto, ka Gruzija necentīsies zaudētos separātiskos reģionus - Abhāziju un Dienvidosetiju - atgūt ar bruņotu spēku.

"Mūsu konfliktu ar Krieviju var atrisināt," norādīja Saakašvili. "To var atrisināt ar vārdiem, nevis bumbām."

Rietumu līderi Astanas samitā trešdien aicināja cienīt Gruzijas teritoriālo integritāti, bet Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs norādīja, ka Gruzijas uzbrukums Dienvidosetijai bijis nepieņemams.

Tikmēr Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs solīja, ka Krievija noraidīs samita gala dokumentu, ja tajā būs pieminēts Gruzijas konflikts vai arī tās teritoriālā integritāte.

Saakašvili, pagājušajā nedēļā uzstājoties Strasbūrā Eiropas Parlamentā, solīja, ka viņa valdība nekad nelietos spēka metodes Krievijas atbalstīto separātistu reģionu atgūšanai.

"Mēs šodien uzņemamies vienpusēju iniciatīvu pasludināt, ka Gruzija nekad nelietos spēku, lai atjaunotu tās teritoriālo integritāti un suverenitāti, ka tā savos centienos panākt deokupāciju un atkalapvienošanos paļausies vienīgi uz miermīlīgām metodēm," Strasbūrā sacīja Saakašvili.

Gruzija neuzbruks, "pat ja Krievijas Federācija atsakās izvest savus okupācijas bruņotos spēkus, pat ja vairojas tās pilnvaroto kaujinieku pastrādātie cilvēktiesību pārkāpumi", solīja prezidents.

Vienlaikus Saakašvili uzsvēra, ka viņa valdība saglabā tiesības uz pašaizsardzību "gadījumā, ja tiks īstenoti jauni uzbrukumi un vērsta invāzija pret tiem 80% Gruzijas teritorijas, kas joprojām ir Gruzijas valdības kontrolē".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!