Ukrainas valdība izdevusi rīkojumu, saskaņā ar kuru tiek pārtraukta atļauju izsniegšana valsts kompānijai "Naftogaz Ukraini" Krievijas gāzes reeksportam, vēsta "Lenta.ru".

Kā teikts Ukrainas valdības oficiālajā mājaslapā, Ekonomikas ministrijai no 24.jūnija jāaptur atļauju izsniegšana "Naftogaz Ukraini" Krievijas gāzes reeksportam, kamēr tiks noslēgti līgumi par Krievijas gāzes piegādēm Ukrainai par minimālajām cenām tādā apjomā, lai pilnībā apmierinātu vietējā tirgus vajadzības.

Iepriekš Krievijas dabasgāzes koncerns "Gazprom" vienpusējā kārtā nolēma ieskaitīt 7,8 miljardus kubikmetru gāzes, kas atrodas Ukrainas pazemes gāzes krātuvēs, rēķinā par izejvielu tranzīta atmaksu caur Ukrainas teritoriju. Gāze Ukrainai nodota par 50 dolāriem (28,9 latiem) par 1000 kubikmetru.

"Gazprom" arī paziņoja par gatavību izskatīt iespēju 2005.gadā piegādāt Ukrainai papildu gāzi, bet jau par Eiropas cenām. Saskaņā ar protokolu par Krievijas gāzes tranzītu un atmaksu caur Ukrainas teritoriju 2005.gadā šogad Krievijas gāzes piegādes Ukrainai, norēķinoties par gāzes tranzītu, bija plānotas 23 miljardi kubikmetru.

Ukrainas pazemes gāzes krātuvēs pašlaik atrodas 7,8 miljardu kubikmetru "Gazprom" gāzes. 2004.un 2005.gada rudens un ziemas periodā Ukraina neapmierināja nevienu "Gazprom" prasību šīs gāzes atsūknēšanai. Turklāt Ukraina atteicās samaksāt par šo gāzi pēc eksporta cenām, kas vairāk nekā divas reizes pārsniedz cenas, par kurām gāze tiek piegādāta Ukrainai.

Ukrainas kurināmā un enerģētikas ministra vietnieks "Naftogaz Ukraini" valdes priekšsēdētājs Aleksejs Ivčenko, komentējot radušos situāciju, norādīja, ka Krievijai nevajadzētu gāzes jautājumus risināt vienpusējā kārtā, ziņo "Rosbalt".

"Ja Krievijas puse, pārkāpjot noslēgtās vienošanās, kaut ko mēģinās veikt vienpusējā kārtā, piemēram ieskaitīt gāzes krātuvēs esošo gāzi samaksā par gāzes tranzītu, tas automātiski atcelts mūsu saistības pret Krieviju, mēs ieskaitīsim šo gāzi Krievijas gāzes eksportā uz Eiropu," sacīja Ivčenko.

Pēc viņa vārdiem, Ukraina piedāvā "Gazprom" atsūknēt 3,5 miljardus kubikmetru gāzes no Ukrainas pazemes gāzes krātuvēm 2005. un 2006.gada apkures sezonai, bet pārējo apjomu atstāt krātuvēs nepieciešamā spiediena nodrošināšanai gāzes eksportam ziemas maksimumperiodos.

"Naftogaz Ukraini" vadītājs norādīja, ka tas atbilst pasaules praksei. Kompānijas, kas eksportē gāzi, glabā zināmu gāzes apjomu ārvalstu pazemes gāzes krātuvēs, lai nodrošinātu sistēmā neieciešamo spiedienu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!