Foto: EPA/Scanpix/LETA

Sabiedroto atbalsts Ukrainai lielā mērā noteiks tās kara pret Krieviju galīgo rezultātu, pēc tikšanās Viļņā ar Vācijas prezidentu Franku Valteru Šteinmeieru paziņoja Lietuvas valsts galva Gitans Nausēda.

"Mums jāsaglabā koncentrēšanās un vienotība līdz Ukraina gūs galīgo uzvaru. Sabiedroto atbalsts Ukrainai ir izšķirīgs, un, manuprāt, lielā mērā noteiks kara galīgo iznākumu," Nausēda teica kopīgā preses konferencē.

Krievija šomēnes ir pastiprinājusi gaisa triecienus pret Kijivu un brīdinājusi Rietumvalstis nesaasināt konfliktu pēc tam, kad ASV atļāva iznīcinātāju F-16 piegādi Ukrainai.

Nausēda uzsvēra, ka Vācijas nozīme gan atbalstā Ukrainai, gan reģiona drošības garantēšanā "ir izšķirīga".

"Sabiedroto spēki ir neaizstājami Lietuvas drošības un aizsardzības garantēšanā. Mums jo īpaši jāņem vērā tas, ka diemžēl situācija mūsu kaimiņos pēdējā laikā turpina pasliktināties nevis uzlaboties," teica Lietuvas prezidents, paužot pateicību par Vācijas ieguldījumu reģionālajā drošībā.

Šteinmeiers apliecināja, ka Vācija cenšas palielināt brigādes karavīru skaitu, kas dislocēti Lietuvā.

"Brigādes jautājums tiek izskatīts gan Lietuvā, gan Vācijā. Lietuvas un Vācijas politiskajai vadībai par šo jautājumu strīdu nav," uzsvēra Vācijas prezidents, piebilstot, ka abas valstis cieši sadarbojas procesā, kuru koordinē aizsardzības ministri.

Arī Nausēda uzsvēra, ka Lietuva cenšas izpildīt savas saistības, lai sagatavotu Vācijas karavīru uzņemšanai nepieciešamo infrastruktūru.

Vācija vada kopš 2017.gada Lietuvā izvietoto NATO pastiprinātās klātbūtnes daudznacionālo kaujas grupu, un Lietuvā ir dislocēti apmēram 800 Vācijas karavīru.

Pagājušajā gadā Nausēda un Vācijas kanclers Olafs Šolcs parakstīja komunikē, kas paredz Lietuvā izvietot Vācijas brigādi vairāku tūkstošu cilvēku sastāvā. Pagaidām ieradušies brigādes karavīri, kas atbildīgi par sagatavošanos izvietošanai un apstākļu novērtējumam, taču brigādes pilnīgai dislocēšanai nepieciešamo infrastruktūru plānots pabeigt līdz 2025.gadam un brigādi pilnībā uzņemt līdz 2026.gadam. Taču krīzes gadījumā brigāde pilnā sastāvā Lietuvā ir gatava ierasties desmit dienu laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!