Foto: AFP/Scanpix

Sadumpojušies karavīri pirmdien atklājuši uguni un izraisījuši haosu četrās lielās Kotdivuāras pilsētās, noraidot valdības prasību nolikt ieročus, vēsta raidsabiedrība BBC.

Lodes svilpa pie prezidenta pils galvenajā pilsētā Abidžanā, otrajā lielākajā pilsētā Bvakē. Tāpat nekārtības izcēlušās pasaulē lielākajā kakao importētāj pilsētā Sanpedro un Daloā.

Foto: AFP/Scanpix

Abidžanā nedrošās situācijas dēļ ir slēgtas skolas un uzņēmumi, valstī nedarbojas bankas. Sadumpojušies karavīri izraisījuši paniku ielās. "Karavīri ir ielās ar kājām un motocikliem. Viņi šauj gaisā," aģentūra "Reuters" citē kādu vietējo iedzīvotāju.

Valdībai lojālie spēki, reaģējot uz krīzi, ir slēguši ceļus Abidžanā, bet Francijas karavīri nosūtīti apsargāt franču transporta kompāniju "Bollore", kas ir liels investors Kotdivuārā.

Sadumpojušies karavīri ir bijušie nemiernieki no pilsoņu kara laikiem – aptuveni 8400 cilvēki no pavisam 22 000 vīru spēcīgās armijas. Nesaskaņas ar valdību armijā integrētajiem kādreizējiem nemierniekiem sākās janvārī par algu un prēmiju samaksu.

Valdība piekāpās prasībām un maijā solīja samaksāt katram karavīram 15 tūkstošus dolāru. No tiem tika izmaksāti tikai 6500 dolāri. Taču pārsteidzošā kārtā ceturtdienas vakarā bijušo nemiernieku pārstāvis valsts televīzijā paziņoja, ka karavīri atsauc prasību par atlikušo naudas daļu.

Foto: AFP/Scanpix

Pašiem protestējošajiem karavīriem tas bija pārsteigums. Nav zināms, kāpēc runasvīrs atsauca prasību, bet ir skaidrs, ka valdībai ir finansiālas problēmas, skaidro BBC. Tā kā gan nemiernieki, gan valdība norāda, ka nav gatavi pārrunām, pastāv militāras konfrontācijas draudi.

Dumpinieki, saprotot, ka pēc šī konflikta armijā palikt vairs nevarēs, ir mainījuši prasību un tagad naudu grib kā atlaišanas pabalstu.

Foto: Reuters/Scanpix

Svētdien dumpinieki bloķēja piekļuvi Bvakē, kur ir nemieru epicentrs. Armija draudēja dumpi izbeigt ar spēku, savukārt nemiernieki brīdināja, ka cīnīsies pretī. Valdībai lojālie spēki tomēr apturēja virzīšanos uz Bvakē, domājams, lai izvairītos no sadursmēm.

Kotdivuāras galvenais ienākumu avots ir kakao. Valsts pašlaik izjūt finansiālas grūtības kakao krītošo cenu dēļ. Karavīru dumpis vieš bažas par vardarbības atgriešanos. Kotdivuārā 10 gadus plosījās pilsoņu karš, kas beidzās 2011. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!