Nesaskaņas starp Afganistānas armijas spēkiem un policiju Herātas pilsētā valsts rietumos, kas piektdien izvērtās bruņotā sadursmē un kuras rezultātā seši cilvēki nogalināti, sestdien izsauca protestus, kas pārauga vardarbībā, un policija, cenšoties izklīdināt pūli, atklāja uguni, nošaujot vienu cilvēku, ziņo aculiecinieki un slimnīcas personāls.
Kauja starp ASV apmācītajiem karavīriem un policistiem izcēlās piektdienas vakarā pēc tam, kad kāds armijas pārstāvis nošāva aizdomīgu sievieti, jo domāja, ka viņai ir bumba, pastāstīja kāds armijas virsnieks.

Policija arestēja karavīru, kurš nošāva sievieti, taču viņa biedri centās atbrīvot aizturēto un iesaistījās sadursmē ar policistiem.

Kauja ilga vairāk nekā stundu, abām pusēm izmantojot šaujamieročus un rokasgranātas. 12 cilvēki, no kuriem vairums ir civiliedzīvotāji, tikuši ievainoti.

"Mēs esam saņēmuši sadursmē nogalināto trīs militārpersonu un trīs civilpersonu mirstīgās atliekas," teica Herātas galvenās slimnīcas ārsts, runājot par piektdienas incidentu. Savukārt pēc sestdienas protestiem slimnīcā nogādāts viens nogalināts vīrietis un divi policisti, kas guvuši ievainojumus, kad demonstranti sāka viņus apmētāt ar akmeņiem.

Tajā pat laikā slimnīcas direktors apgalvoja, ka piektdienas sadursmēs nogalinātas tikai divas sievietes un pieci cilvēki guvuši ievainojumus.

Savukārt aculiecinieki stāsta, ka nogalināts un ievainots daudz lielāks skaits cilvēku.

Sestdien pie provinces gubernatora Sajeda Mohammada Hairhva rezidences salasījās aptuveni 400 protestētāju, lai pieprasītu viņa atkāpšanos un nosodītu piektdien notikušo sadursmi.

Herāta, kas atrodas netālu no robežas ar Irānu, jau gadiem tika uzskatīta par vienu no drošākajām vietām Afganistānā, taču kopš pagājušā gada sākuma šeit notikuši jau divi nopietni vardarbīgi incidenti, tai skaitā nemieri pagājušā gada septembrī, kas izcēlās pēc bijušā gubernatora Ismaila Hana atcelšanas no amata.

ANO un citu palīdzības organizāciju personālam dots rīkojums neatstāt telpas.

Afganistānas prezidents Hamids Karzai uzdevis izmeklēt notikušā apstākļus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!