Foto: AFP/Scanpix

Sadursmēs, kas piektdienas vakarā izcēlās Kairā, ielās izejot gāztā Ēģiptes prezidenta Muhameda Mursi atbalstītājiem, nogalināti četri cilvēki.

Sadursmes pēc tradicionālajām musulmaņu piektdienas lūgšanām izcēlās arī Aleksandrijā un Asjūtas provincē, ziņo aģentūras AFP korespondenti un vietējie mediji.

Ātrās palīdzības pārstāvis AFP pavēstīja, ka četri Kairā nogalinātie nav drošības dienestu pārstāvji. Savukārt cita amatpersona pavēstīja, ka kopumā visā valstī vismaz 45 cilvēki guvuši ievainojumus.
Protestus organizēja Mursi pārstāvētās Musulmaņu brālības izveidotā Alianse pret apvērsumu.

Aculiecinieki stāsta, ka Kairā sadursmes starp islāmistiem un Mursi pretiniekiem, kurās iesaistījās arī drošības spēki, pamatā norisinājušās Brīvības laukuma apkārtnē, kas kļuvusi par simbolu 2011.gada revolūcijai, kurā tika gāzts ilggadējais autoritārais Ēģiptes prezidents Hosni Mubaraks.

Lai neļautu islāmistiem nokļūt Brīvības laukumā, policija pielietoja asaru gāzi, kā arī raidīja brīdinājuma šāvienus gaisā, izmantojot kaujas munīciju.

Otra demonstrantu grupa devās uz Aizsardzības ministriju, taču pēc īsām sadursmēm izklīda.

Vairāki tūkstoši islāmistu devās arī uz Rabjas al Adavijas mošeju, pie kuras drošības spēki 14.augustā likvidēja Mursi atbalstītāju nometni. Šīs operācijas laikā gāja bojā simtiem cilvēku. Šie demonstranti nesa 14.augustā nogalināto portretus un skandēja: "Atriebību! Atriebību!"
Vairums veikalu Kairas centrā piektdien tika slēgti.

Nelielas sadursmes, kā stāsta aculiecinieki, notikušas arī citos Kairas rajonos un galvaspilsētas priekšpilsētās.

Aģentūra MENA ziņo, ka vienā no incidentiem sadurts liberālās partijas "Al Dostour" pārstāvis Haleds Davuds.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!