Foto: AFP/Scanpix/LETA
Sadursmēs starp apvienotajiem militārajiem spēkiem un kaujiniekiem, kas saistīti ar teroristu grupējumu "Islāma valsts", Nigērijas ziemeļaustrumos gājuši bojā vismaz 25 karavīri un vismaz 40 kaujinieki, ceturtdien paziņojuši divi avoti armijā un zemessardzes līderis.

Grupējuma "Daesh Rietumāfrikas provincē" (ISWAP) kaujinieki pirmdienas rītā uzbruka armijas bāzei netālu no Bagas pie Čada ezera. Sekojošajā apšaudē dzīvību zaudēja 20 Nigērijas un pieci Čadas karavīri, atklāja avoti armijā.

Avoti ziņo, ka nogalināti 47 kaujinieki.

Vietējās zemessardzes vadītājs apstiprināja, ka krituši 25 karavīri, un sacīja, ka nogalināti vairāk nekā 40 kaujinieki.

Daudznacionālie apvienotie operatīvie spēki (MNJTF) pirmdien paziņoja, ka bāzē nogalināti desmit kaujinieki un viens karavīrs un pieci karavīri ievainoti. Taču militārie spēki nereti neatklāj patieso upuru skaitu, ja tas ir liels.

Šajos spēkos iesaistīti karavīri no piecām valstīm - Nigērijas, Čadas, Nigēras, Kamerūnas un Beninas. Spēki tika izveidoti cīņai pret teroristiem Čada ezera apgabalā.

ISWAP trešdien pavēstīja, ka sadursmēs pie Bagas nogalināti 15 karavīri.

MNJTF bāzei netālu no Bagas kopš 2014.gada uzbrukts vairākkārt.

Pērnā gada decembrī ISWAP sagrāba Bagu un bāzi savā kontrolē. Lai gan pēc vairākām nedēļām bāze tika atkarota, Baga un otra bāze pie Čada ezera joprojām atrodas kaujinieku kontrolē.

ISWAP 2016.gadā ideoloģisku domstarpību dēļ atšķēlās no islāmistu ekstrēmistu grupējuma "Boko Haram".

Islāmistu vardarbībā pēdējos desmit gados Nigērijā nogalināti aptuveni 27 000 cilvēku un vairāk nekā divi miljoni palikuši bez mājām, un vardarbība izplatījusies arī uz kaimiņvalstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!