Foto: stock.xchng
Desmit cilvēki gājuši bojā Kazahstānas neatkarības dienas svinībās valsts rietumu pilsētā Žanaozenā, kad izcēlās sadursmes starp atlaistajiem valsts naftas kompānijas "KazMunaiGas Exploration Production" (KMG EP) strādniekiem un policiju, piektdien paziņoja Kazahstānas ģenerālprokurors Ashats Daulbajevs.

"Sākotnējā informācija liecina, ka masu nekārtību rezultātā Žanaozenā gājuši bojā desmit cilvēki, ir arī ievainotie, tostarp policijas darbinieki," žurnālistiem Astanā paziņoja Daulbajevs.

"Masu nekārtībās aizdedzinātas pilsētas pašvaldības, viesnīcu, kompānijas "Ozenmunaigaz" administratīvās ēkas," postījumus uzskaitīja ģenerālprokurors.

Viņš norādīja, ka nekārtības organizējusi huligānu grupa.

"Civiliedzīvotāji, kas pulcējās centrālajā laukumā, lai svinētu 20.neatkarības gadadienu, cieta no huligānu grupas uzbrukuma," informēja Kazahstānas ģenerālprokurors. "Rupji pārkāpjot sabiedriskās kārtības noteikumus, likumpārkāpēji uzbruka policistiem, apgāza Jaungada egli, nopostīja svētkiem par godu uzstādītās jurtas un skatuvi, aizdedzināja policijas autobusu," pārkāpumus uzskaitīja Daulbajevs.

Viņš arī skaidroja, ka huligāni mēģinājuši uzbrukt policijai, lai atņemtu ieročus. Paši viņi esot bruņojušies ar aukstajiem ieročiem. Sadursmēs ievainoti vismaz divi policisti, bet vietējiem iedzīvotājiem lūgts neapmeklēt sabiedriskās vietas.

Par notikušajām nekārtībām ierosināta krimināllieta.

Vakarā tika saņemtas ziņas, ka Žanaozenā ir ievestas specvienības un armijas bruņutehnika.

Vardarbīgi protesti Kazahstānā ir retums divdesmit gados kopš neatkarības atgūšanas no Padomju Savienības.

Tomēr piektdien apmēram 50 atlaistie KMG EP darbinieki pulcējās pilsētas centrālajā laukumā. KMG EP, kuras lielākais akcionārs ir Kazahstānas valsts naftas un gāzes kompānija "KazMunaiGas" rūpnīcā "Ozenmaunaigas", kas atrodas netālu no Mangistau apgabala Žanaozenas, šogad notika trīs mēnešus ilgs darbinieku streiks, kura dēļ kompānija atlaida 989 darbiniekus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!