Foto: EPA/LETA
Turcijas prokuratūra, kas izmeklē valsts apvērsuma šķietamo plānošanu 2003.gadā, piektdien nopratināja vairākas militārpersonas, tostarp piecus ģenerāļus un kādu admirāli, ziņo aģentūra "Anatolia".

Militārpersonas tika nopratinātas, vēršoties plašumā tā dēvētās operācijas "Veseris" izmeklēšanai. Apsūdzība apgalvo, ka operācija "Veseris" plāns sagatavots nolūkā gāzt politiskajā islāmā sakņotās Taisnīguma un attīstības partijas (AKP) valdību. Saistībā ar šo lietu apsūdzētas jau aptuveni 200 aktīvajā dienestā esošas un atvaļinātas militārpersonas.

Ziņas par piektdien nopratināto militārpersonu kopējo skaitu ir pretrunīgas.

Tiek ziņots, ka starp nopratinātajiem ir ģenerālis Bilgins Balanli, pašreizējais Turcijas militāro akadēmiju komandieris, kuram šogad paredzēts pārņemt gaisa spēku komandēšanu.

Televīzijas kanāls NTV sākotnēji ziņoja, ka viņš ir starp virsniekiem, kas piektdien ieradušies Stambulas tiesā, taču vēlāk šīs ziņas atsauca.

Pēc nopratināšanas prokuratūra izsauktajiem var vai nu izvirzīt apsūdzības un pieprasīt viņu apcietināšanu, vai arī tos atbrīvot.

Prāva pret 196 personām, kas šajā lietā apsūdzētas jau iepriekš, sākās pagājušā gada decembrī.

Līdz šim aiz restēm nonākuši jau aptuveni 30 ģenerāļi, tas ir, trešdaļa no kopējā Turcijas armijas augstāko virsnieku kopskaita.

Taču izmeklēšana tika paplašināta, kad februārī kāda atvaļināta pulkveža mājā tika atrasti jauni ar lietu saistīti dokumenti, vēsta NTV.

Operācijas "Veseris" izmeklēšana līdz šim ir asākais izaicinājums armijai, kura iepriekš baudījusi lielu politisko ietekmi un kopš 1960.gada gāzusi četras civilās valdības.

Mediji vēsta, ka jaunu militārpersonu nopratināšana saistībā ar šo lietu, satraukusi armiju un ka tas bijis par iemeslu otrdienas lēmumam bez sīkākiem paskaidrojumiem atcelt divus plānotos manevrus.

Armijas ietekme sāka mazināties, 2002.gadā pie varas nākot AKP, kas izveidota uz aizliegtās islāmistu kustības bāzes.

Apsūdzība apgalvo, ka operācijas "Veseris" plāns Stambulas militārajā bāzē ticis izstrādāts īsi pēc AKP nākšanas pie varas un paredzējis mēreno islāmistu valdības gāšanu, augstākā ranga militārpersonām bažījoties, ka viņu patiesais mērķis esot likvidēt Turcijas sekulāro valsts iekārtu.

Plāns it kā paredzējis divu Stambulas mošeju spridzināšanu un Turcijas iznīcinātāja notriekšanu virs Egejas jūras, apsūdzot tajā Grieķiju un tādējādi cerot diskreditēt AKP valdību, lai panāktu sabiedrības atbalstu militārajam apvērsumam.

Savukārt aizstāvība apgalvo, ka dokumenti, kas tikuši sagatavoti semināram, lai analizētu scenāriju situācijai, kad, pieaugot spriedzei attiecībā ar Grieķiju, valstī sākusies islāmistu sacelšanās, sagrozīti, lai pasniegtu tos kā apvērsuma plānu.

Dažus no svarīgākajiem dokumentiem izmeklēšanas kritiķi noraidījušu kā pilnīgas falsifikācijas, piemēram, sarakstu, kurā minēti objekti, ko šķietamā apvērsuma plānotāji it kā gatavojušies sagrābt. Sarakstā, piemēram, minētas organizācijas, kuras vai nu vispār neeksistē, vai arī 2003.gadā saukušās citādāk.

Valdības kritiķi apgalvo, ka gan operācijas "Veseris" lieta, gan virkne citu lietu, kas ierosinātas par šķietamajām sazvērestībām nolūkā gāzt AKP valdību, patiesībā uzsāktas, lai iebiedētu sekulāri noskaņoto opozīciju un diskreditētu armiju.

Bez operācijas "Veseris" lietas ietvaros apsūdzētajiem kopš 2007.gada dažādu šķietamo apvērsumu lietās kopumā apsūdzētas vēl aptuveni 300 personas, tostarp virsnieki, žurnālisti un akadēmisko aprindu pārstāvji.

Visvairāk cilvēku stājušies tiesas priekšā tā dēvētajā "Ergenekon" lietā.

Kā apgalvo apsūdzība, slepenās organizācijas "Ergenekon" mērķis bijis radīt Turcijā politisko haosu, izmantojot arī tādus līdzekļus kā atentātus pret ietekmīgām personām un sprādzienu rīkošanu, tādējādi izsaucot armijas iejaukšanos, kas novestu pie AKP valdības gāšanas.

Piektdien tiesa apstiprināja apsūdzību izvirzīšanu vēl desmit personām kādā jaunā sazvērestības lietā, kuras izskatīšana sāksies 23.augustā, ziņo "Anatolia".

Starp apsūdzētajiem ir arī admirālis Kadirs Sagdidžs, kurš apcietināts jau operācijas "Veseris" lietas ietvaros.

Jaunā lieta ierosināta, pamatojoties uz dokumentiem, kas decembrī konfiscēti Geldžikas karaflotes bāzē. Daži no šajā lietā aizdomās turamajiem apsūdzēti arī par sakariem ar "Ergenekon".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!