Foto: EPA/LETA
Polijas opozīcijas līderis un konservatīvās partijas "Likums un taisnīgums" (PiS) vadītājs Jaroslavs Kačiņskis trešdien paziņoja, ka grasās vērsties tiesā pret Vācijas medijiem, kas nepareizi interpretējuši viņa kritiskos izteikumus par Berlīni.

Neprecizējot gan, par kuriem Vācijas plašsaziņas līdzekļiem ir runa, politiķis žurnālistiem norādīja, ka viņa vārdi tikuši interpretēti "pilnīgi nepieņemamā veidā".

"Mēs ķersimies pie juridiskām darbībām, lai piedzītu kompensāciju," sola Polijas bijušais premjerministrs. "Mēs jau esam nolīguši vācu juridisko uzņēmumu."

Ja izdosies tiesas ceļā piedzīt kompensācijas, iegūtie līdzekļi tiks novirzīti Polijas iecerētajam Otrā pasaules kara muzejam, sola Kačiņskis.

Kā LETA jau ziņoja, savā jaunajā grāmatā "Mūsu sapņu Polija" Kačiņskis apgalvo, ka Vācijas kanclere Angela Merkele vēlas, lai Polija pakļautos savai ietekmīgajai kaimiņvalstij.

Viņaprāt, Merkele "pārstāv to Vācijas politiķu paaudzi, kuri vēlas atjaunot Vācijas imperiālo varu".

"Stratēģiska sadarbība ar Krieviju ir daļa no šī plāna, un Polija tam tikai ir šķērslis. Viņiem jāpanāk, ka mūsu valsts tiek pakļauta tādā vai citādā veidā," raksta bijušais premjerministrs. "Būtiskākais ir tas, ka Merkele vēlas, lai Polija pakļautos, iespējams, maigā veidā, taču tā vienalga ir pakļaušanās."

Kačiņskis uzskata, ka Merkele kancleres amatu ieguvusi, pateicoties politiķiem, kuri vēlas atjaunot valsts imperiālistisko dominanci.

"Es nedomāju, ka kanclera amata piešķiršana Merkelei bija tikai nejaušība. Taču es plašāk savus uzskatus neizklāstīšu, lai spriež politikas zinātnieki un vēsturnieki," spriež politiķis.

Tikmēr Vācijas ārlietu ministrs Gvido Vestervelle trešdien noraidīja Kačiņska apgalvojumus, uzsverot, ka viņš nerunā visu poļu vārdā.

"Man nav šaubu, ka lielais vairums poļu augsti vērtē draudzību ar Vāciju," komentējot Kačiņska izteikumus, norādīja ministrs.

Vestervelle arī atzina, ka nevēlas iesaistīties Polijas iekšējās diskusijās pirms svētdien gaidāmajām parlamenta vēlēšanām, kurās Kačiņska vadītā partija saskaņā ar sabiedriskās domas aptaujām ierindotos otrajā vietā aiz valdošās "Pilsoniskās platformas" (PO).

"Taču man ir ticība Polijas tautai, Polijas un Vācijas draudzībai. Tā ir nobriedusi, tā ir stabila, un tā ir svētība ne tikai abām tautām, bet arī Eiropai kopumā," uzsver Vestervelle.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!