Ukrainas prokrieviskā opozīcija otrdien aicināja atstādināt no amata prezidentu Viktoru Juščenko, bet Ukrainas līderis apsūdzēja Maskavu, ka tā izmantojot gāzes krīzi, lai izraisītu nemierus.

Reģionu partijas līderis un bijušais prezidenta amata kandidāts Viktors Janukovičs parlamenta debatēs par krīzi arī aicināja atlaist premjerministres Jūlijas Timošenko valdību.

"Mēs pieprasām nekavējoties atlaist valdību un sākt prezidenta impīčmenta procedūru," sacīja Janukovičs un ieteica deputātiem ieplānot ceturtdienas darba kārtībā balsojumu par valdības atlaišanu.

"Politiskās un ekonomiskās krīzes laikā varas iestādes atstājušas Ukrainu bez gāzes un bez perspektīvām. Ukraina zaudē savu tranzītvalsts statusu," viņš piebilda.

Tikmēr Ukrainas prezidents paziņoja, ka Krievija cenšas izraisīt nemierus un graut Ukrainas neatkarību.

"Šis uzbrukums Ukrainai sākts ar mērķi izprovocēt dumpi austrumu reģionos", kur rūpniecība lielā mērā ir atkarīga no Krievijas gāzes piegādes, televīzijā translētajā preses konferencē teica Juščenko. Pēc viņa vārdiem, "tas ir viens no paņēmieniem cīņā pret mūsu neatkarību un suverenitāti."

Juščenko arī apsūdzēja Krieviju "šantāžā" par gāzes piegādes samazināšanos caur Ukrainas teritoriju, kas izraisījusi plašu gāzes deficītu Eiropā.

Komunistiskās partijas līderis Petro Simoņenko pievienojās Janukoviča aicinājumam atstādināt no amata Juščenko, kurš nebija klāt debatēs.

Ukrainas uz Rietumiem orientētā līdera popularitāte krasi samazinājās gāzes krīzes laikā, kas sākās 1. janvārī, kad Krievija pēc strīda par maksājumu apmēriem pārtrauca gāzes padevi Ukrainai. Kā liecina pirmdien publiskotie Zviedrijas valdības atbalstītās organizācijas "Demokrātiskā iniciatīva" aptaujas rezultāti, Juščenko atbalsta reitings noslīdējis līdz 2,4%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!