Foto: AP/Scanpix/LETA

Bijušajam Kazahstānas aizsardzības ministram Muratam Bektanovam, kurš tika aizturēts pēc bezprecedenta pret valdību vērstiem protestiem, kas 2022.gada janvārī pārauga nāvējošos nemieros, piespriests 12 gadu cietumsods, raksta "Radio Brīvā Eiropa/Radio Brīvība" (RFE/RL).

Valsts mediji 9. martā ziņoja, ka galvaspilsētas Astanas tiesa 24.februārī piesprieda Bektanovam sodu, atzīstot viņu par vainīgu dienesta stāvokļa ļaunprātīgā izmantošanā. Tiesas process noticis aiz slēgtām durvīm un informācija par Bektanova spriedumu un sodu agrāk netika publiskota lietas klasificēto materiālu dēļ.

Bektanovs tika arestēts pagājušā gada februāra vidū un sākotnēji tika apsūdzēts par nerīkošanos nemieru laikā, kas satricināja ar enerģiju bagāto Vidusāzijas valsti 2022. gada janvāra sākumā. Vēlāk apsūdzība tika mainīta uz dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu.

Nemieros bojā gāja vismaz 238 cilvēki, tostarp 19 likumsargi. Vietējās un starptautiskās cilvēktiesību organizācijas ir mudinājušas Kazahstānas varas iestādes rūpīgi izmeklēt nāves gadījumus un ziņojumus par iespējamu policijas veikto demonstrantu smagu piekaušanu un spīdzināšanu.

Prezidents Kasims Džomarts Tokajevs atlaida Bektanovu 2022. gada 19. janvārī, tajā pašā dienā, kad Kazahstānas parlaments pievienojās Tokajeva centieniem atņemt ietekmīgajam bijušajam prezidentam Nursultanam Nazarbajevam viņa mūža amatus Kazahstānas Drošības padomē un Kazahstānas Tautas asamblejā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!