Sākoties Indijas parlamenta vēlēšanu pirmajai kārtai, maoistu nemiernieki valsts austrumos nogalinājuši vismaz 16 cilvēkus, tostarp deviņus paramilitāro spēku karavīrus un piecus vēlēšanu iecirkņu darbiniekus, ziņo amatpersonas.

Džhārkhandas štatā drošības spēku vienība uzbrukuma brīdī devās uz vienu no vēlēšanu iecirkņiem, lai pastiprinātu tā apsardzi. Nemiernieki uzspridzināja ceļa malā novietotu mīnu un atklāja šaujamieroču uguni, nogalinot septiņus karavīrus un divus civiliedzīvotājus.

Uzbrukums notika Lātehāras rajonā, kas atrodas 140 kilometrus uz ziemeļiem no štata galvaspilsētas Rānčī. Šajā pašā apvidū iepriekšējā dienā apšaudē tika nogalināti pieci nemiernieki un divi paramilitāro vienību karavīri.

Kaimiņos esošajā Bihāras štatā nemiernieki Gajas rajonā nošāva divus drošības dienestu darbiniekus un vēl vienu ievainoja, vēsta aģentūra "Press Trust of India".

Savukārt Čhatīsgarhas štatā maoistu vienība uzspridzināja džipu ar vēlēšanu iecirkņu darbiniekiem, nogalinot piecus cilvēkus.

Divos štata rajonos arī notiek vairākas intensīvas apšaudes.

Džhārkhanda, Bihāra un Čhatīsgarha ir starp tām vairākām Indijas daļām, kur ceturtdien notiek pirmā vispārējo vēlēšanu kārta.

Indijas parlamenta vēlēšanu process izvērsts mēneša garumā, jo 800 000 vēlēšanu iecirkņu iekārtošana, lai nodrošinātu pieeju balsošanas urnām visiem 714 miljoniem balsstiesīgo pilsoņu, rada milzīgas loģistikas problēmas, kā arī pārlieku noslodzi sešus miljonus lielajam vēlēšanu komisiju personālam un drošības spēkiem.

Pirmā vēlēšanu kārta, kas notiek šodien, tiek rīkota arī komunistu pārvaldītajā Keralas štatā, daļā nemieru pārņemtās Kašmiras, valsts austrumos, kur spēkā pieņemas maoistu nemiernieku aktivitātes, un nomaļajās ziemeļaustrumu provincēs, kas robežojas ar Bangladešu, Mjanmu un Ķīnu.

No 543 Indijas parlamenta deputātiem 14 tiek ievēlēti Džhārkhandā, kur balsošana sadalīta divās kārtās, lai vēlēšanu dienā nodrošinātu atbilstošu drošības spēku klātbūtni.

Indijas maoisti par savu bāzi izmanto Džhārkhandas, kā arī kaimiņos esošā Čhatīsgarhas štata mežus.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!