Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Aizvadītajā naktī ASV Ņūhempšīras štatā norisinājās Demokrātiskās partijas prezidenta kandidātu priekšvēlēšanas, kurās vislielāko balsu skaitu ieguva sociālists Bērnijs Sanderss (attēlā).

Otro vietu ieguva šo priekšvēlēšanu lielākais pārsteigums Pīts Būtedžedžs. Savukārt bijušais viceprezidents Džo Baidens, kuru ilgstoši uzskatīja par galveno favorītu cīņā par demokrātu nomināciju, Ņūhempšīrā ierindojās tikai piektajā vietā, veicinot bažas par 77 gadus vecā politikas veterāna iespējām stāties pretī Donaldam Trampam novembrī gaidāmajās prezidenta vēlēšanās.

Sanderss ieguva aptuveni 26% vēlētāju balsis, apsteidzot Būtedžedžu par 1,6%. Par Sandersu nobalsoja lielāks vēlētāju skaits, taču paredzams, ka abi šie politiķi iegūs deviņus delegātus, ziņo britu raidsabiedrība BBC. Delegāti jūlijā pulcēsies demokrātu konventā, kurā izraudzīsies kandidātu, kuram piešķirt partijas nomināciju.

Trešo vietu ar 19,6% lielu vēlētāju atbalstu ieguva Minesotas štata senatore Eimija Klobušāra. Veiksmīgais rezultāts nozīmē, ka senatore ieguva sešus delegātus.

Elizabete Vorena, kura vēl pirms dažiem mēnešiem bija starp favorītiem cīņā par nomināciju, ierindojās ceturtajā vietā, neiegūstot nevienu delegātu.

Haoss Aiovā

Pagājušajā nedēļā Aiovas štata priekšvēlēšanas, kuras tiek organizētas kā vēlētāju sapulces ar publisku balsojumu par kandidātiem, pārvērtās haosā. Tehnisku problēmu dēļ lietotne, ar kuras palīdzību notika balsošana, nestrādāja, un pagāja vairākas dienas līdz Demokrātiskā partija beidzot pasludināja uzvarētāju.

Ar pavisam nelielu pārsvaru pirmajā vietā Aiovā ierindojās Būtedžedžs, aiz sevis atstājot Sandersu. Trešo vietu izcīnīja Vorena, ceturtais palika Baidens, bet pirmo piecinieku noslēdza Klobušāra. Būtedžedžs Aiovā ieguvis par diviem delegātiem vairāk nekā Sanderss, kurš pieprasījis veikt pārbaudi, lai noskaidrotu, vai balsis saskaitītas pareizi. Tas nozīmē, ka Aiovas galīgie rezultāti vēl var mainīties, atzīmē "The Associated Press".

Aiova, visdrīzāk, nekļūs par štatu, kas izšķirs to, kurš no kandidātiem iegūs partijas nomināciju. Tomēr piedzīvotās tehniskās problēmas un fakts, ka vairāk nekā nedēļu pēc vēlēšanām joprojām nav skaidri zināms uzvarētājs, nenāk par labu Demokrātiskās partijas reputācijai.

Ņūhempšīra ievieš lielāku skaidrību

Ņūhempšīras priekšvēlēšanās uzvarētājs tiek noskaidrots parastā balsojumā, kurā iedzīvotāji pauž atbalstu konkrētam kandidātam. Ņūhempšīras priekšvēlēšanu rezultāti apstiprina pirmās tendences, kuras sāka iezīmēties pēc Aiovas. Turpinājumā piedāvāju plašāku ieskatu par to, kādā situācijā pēc pirmajām divām priekšvēlēšanām atrodas vadošie kandidāti un kas viņus varētu sagaidīt nākotnē.

Bērnijs Sanderss

Sanderss ir uzskatāms par vienu no galvenajiem favorītiem cīņā par nomināciju. Pašpasludinātais "demokrātiskais sociālists", kurš atbalsta izteikti kreisā politiskā flanga idejas, spējis iegūt pietiekami lielas demokrātu elektorāta simpātijas, kas atspoguļojas pirmajos priekšvēlēšanu štatos.

Vermontas štata senators ir izveidojis labi organizētu kampaņu ar pietiekami apjomīgu finansiālo rocību, kas ir ļoti svarīga, ja kandidāts vēlas izturēt garo ceļu pretī partijas nominācijai. Sandersa kampaņa ziņoja, ka janvārī tā atbalstītāju ziedojumos iekasējusi 25 miljonus ASV dolāru. Tā ir iespaidīga summa, kura apliecina, ka Sandersam ir plašs, lojāls un motivēts atbalstītāju loks, un ka 78 gadus vecais politiķis varēs visai apjomīgus līdzekļus atvēlēt reklāmām, pasākumiem un citiem tēriņiem, kuri nepieciešami sekmīgai kampaņai.

Pīts Būtedžedžs

Foto: AP/Scanpix/LETA

Atšķirībā no saviem konkurentiem, kuru vidū ir senatori un pat bijušais viceprezidents, Būtedžedža pieredze politikā nav liela. Augstākais amats, kuru viņš ieņēmis, ir mēra krēsls Sautbendā – nelielā pilsētā Indiānas štatā.

Mazā pieredze uz politiskās skatuves, kā arī ne pārāk lielā atpazīstamība valsts mērogā ir kombinācija, kas neliecina par plašām iespējām "izsisties" līdz partijas nominācijai. Tomēr Aiovā un Ņūhempšīrā Būtedžedžs spējis apliecināt pretējo. Kandidāts, kurš sevi pozicionējis kā mēreno politisko ideju pārstāvi, kļuvis par vienu no priekšvēlēšanu perioda lielākajiem pārsteigumiem.

Neraugoties uz spilgtajiem rezultātiem pirmajos divos štatos, lielākie izaicinājumi Būtedžedžam vēl ir tikai priekšā. Par 38 gadus vecā kandidāta Ahileja papēdi var kļūt viņa zemā popularitāte afroamerikāņu vidū. Afroamerikāņi ir viens no demokrātu elektorāta galvenajiem pīlāriem.

Nākamajos štatos, kuros notiks priekšvēlēšanas – Nevadā un Dienvidkarolīnā –, ir lielāks afroamerikāņu un latīņamerikāņu vēlētāju īpatsvars nekā Aiovā un Ņūhempšīrā. Nākamie divi štati arī parādīs to, vai Būtedžedžs ir reāls pretendents uz nomināciju, vai arī politiķis, kurš pēkšņi nonāca politisko norišu uzmanības centrā un tikpat ātri to arī pametīs.

Džo Baidens

Foto: AP/Scanpix/LETA

Kad pērnā gada aprīlī Baidens pieteica savu kandidatūru cīņai par prezidenta amatu, viņš uzreiz kļuva par favorītu, izvirzoties vadībā vairākās vēlētāju aptaujās. Baidenu uzskatīja par kandidātu ar vislielākajām iespējām pārspēt Trampu 2020. gada vēlēšanās.

Tomēr aizvadītie mēneši radījuši milzīgu aizdomu ēnu, ka šis favorīta statuss Baidenam piešķirts nepamatoti. Neizteiksmīgas, dažkārt pat vājas uzstāšanās kandidātu debatēs, ne visai harismātiskas uzrunas kampaņas pasākumos, kā arī ne pārāk lieli finansiālie līdzekļi ir daži no iemesliem, kādēļ Baidena iespējas kļūt par nākamo prezidentu strauji samazinās.

Pēc vājā snieguma Aiovas štata priekšvēlēšanās (ceturtā vieta), Ņūhempšīrā viņš uzrādīja vēl sliktāku rezultātu, paliekot piektais.

Baidens priekšvēlēšanu periodā bijis populārākais kandidāts afroamerikāņu vidū. Tas nozīmē, ka februāra otrajā pusē notiekošās priekšvēlēšanas Nevadā un Dienvidkarolīnā faktiski ir Baidena pēdējā cerība. Ja arī tur viņa sniegums būs tik vājš, kā Aiovā un Ņūhempšīrā, bijušajam viceprezidentam, visdrīzāk, nāksies atzīt sakāvi un trešo reizi savā politiķa karjerā priekšlaicīgi noslēgt cīņu par prezidenta amatu.

Eimija Klobušāra

Foto: AP/Scanpix/LETA

Minesotas štata senatores Eimijas Klobušāras trešā vieta Ņūhempšīras priekšvēlēšanās arī uzskatāma par nelielu pārsteigumu. Kandidāte, kura pārstāv centriskās politiskās idejas, ļoti labi sevi parādīja piektdien notikušajās debatēs. BBC analītiķis Entonijs Curkers rakstīja, ka par Klobušāru nobalsojis liels skaits vēlētāju, kuri savu favorītu izraudzījās pēdējā brīdī.

Šobrīd grūti pateikt, vai sekmīgais sniegums Ņūhempšīrā Klobušārai dos pozitīvu impulsu arī turpmākajās štatu priekšvēlēšanās.

Elizabete Vorena

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Masačūsetsas štata senatore Elizabete Vorena pirms dažiem mēnešiem arī bija viena no vadošajām demokrātu kandidātēm, taču šo statusu viņai nav izdevies saglabāt, un tas atspoguļojas arī pirmajos priekšvēlēšanu rezultātos.

Vorena, līdzīgi kā Sanderss, arī pārstāv kreisā politiskā flanga idejas. Pašreizējās tendences liecina, ka politiķes dienas cīņā par Demokrātiskās partijas nomināciju ir skaitītas. Nedz Aiovā, nedz Ņūhempšīrā viņa nepārspēja savu tiešo konkurentu Sandersu, kā arī piekāpās Būtedžedžam. Pēc neveiksmīgā snieguma Ņūhempšīrā Vorena paziņoja, ka turpinās cīņu par nomināciju, bet šobrīd maz ticams ir scenārijs, ka senatore spēs atgriezties vadošo kandidātu vidū.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!