Foto: AFP/Scanpix

Krievijas ziemeļu galvaspilsētā Sanktpēterburgā Kirova rūpnīcā atklāta piemiņas plāksne bijušajam Ziemeļkorejas vadonim Kimam Čeniram, kurš pirms 15 gadiem šajā uzņēmumā viesojies, vēsta "Radio Svoboda".

Uz plāksnes krievu un korejiešu valodā rakstīts: "KTDR [Korejas Tautas Demokrātiskā Republika] valsts aizsardzības komitejas priekšsēdētājs biedrs Kims Čenirs 2001. gada 7. augustā apmeklēja Kirova rūpnīcu."

Ar piedāvājumu izveidot piemiņas plāksni pie rūpnīcas vadības vērsusies Ziemeļkorejas vēstniecība, informē Kirova rūpnīcas preses dienests. "Tā kā mums ir muzejs un viena no zālēm ir veltīta delegācijām, kuras ir apmeklējušas uzņēmumu, mēs piekritām," teikts paziņojumā.

Plāksnes svinīgajā atklāšanā piedalījies Ziemeļkorejas vēstnieks Krievijā Kims Hendžuns.

Ziemeļkorejas komunistiskais režīms tika izveidots pēc Otrā pasaules kara ar Padomju Savienības atbalstu. PSRS līdz sabrukumam 1991. gadā arī bija totalitārās valsts galvenais atbalstītājs un sponsors.

Kims Čenirs ir dēls par Ziemeļkorejas dibinātāju sauktajam vadonim Kimam Irsenam. Kims Čenirs no ārpasaules izolēto valsti vadīja pēc sava tēva nāves 1994. gadā, oficiāli viņa vietu ieņemot 1997. gadā. Kims Čenirs valdīja līdz savai nāvei 2011. gada decembrī. Kima Čenira vietā stājās pašreizējais Ziemeļkorejas līderis Kims Čununs – Kima Čenira dēls.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!