Foto: Reuters/Scanpix
Tā būs katastrofa, ja no nemieru pārņemtās Lībijas cilvēki masveidā bēgs uz Tunisiju, trešdien atzina Sarkanā Pusmēness biedrības amatpersona, apliecinot, ka pēdējo divu dienu laikā Tunisijā no Lībijas ieradušies 5700 bēgļu.

"5700 Tunisijas un Lībijas iedzīvotāju, bēgot no Lībijas, pirmdien un otrdien pie Rās Adždiras šķērsojuši robežu. Viņi turpina ierasties," sacīja Tunisijas Sarkanā Pusmēness amatpersona Hadi Nadri.

"Pēc tā, ko [Lībijas līderis Muamars] Kadafi sacīja vakar, mēs bažījamies, ka bēgšana var kļūt masīva un katastrofāla," viņš piebilda. "Mēs sagaidām, ka uz Tunisiju plūdīs tūkstošiem Lībijas bēgļu. Mēs gatavojamies ļaunākajam."

Kadafi devis rīkojumu armijai un policijai vērsties pret protestētājiem, kas, viņaprāt, ir jaunieši narkotiku reibumā.

"Lībijas tauta ir ar mani," uzstājoties otrdien, sacīja diktators, aicinot atbalstītājus trešdien iziet ielās.

"Sagūstiet tās žurkas," mudināja līderis, runājot par demonstrantiem, kas sākuši plašus protestus pret viņa režīmu. "Pametiet savas mājas un uzbrūciet viņiem", lai arī kur viņi atrastos.

Viņš arī brīdināja demonstrantus, ka notikumu attīstība Lībijā varētu izvērsties līdzīgi kā Tjaņaņmeņas laukumā Ķīnā 1989.gadā.

"Cīņas turpināsies, iekams Lībija būs atbrīvota," solīja Kadafi. "Ja būs tāda nepieciešamība, mēs pielietosim spēku saskaņā ar starptautiskajām tiesībām un Lībijas konstitūciju."

Citējot valsts sodu likumu, Kadafi brīdināja, ka "ikviens lībietis, kas vērsīs ieročus pret lībiešiem, tiks sodīts ar nāvi".

Tikmēr aculiecinieki starp bēgļiem, kas pār robežu ierodas Ēģiptē, stāsta, ka Kadafi arvien plašāko nemieru apspiešanā iesaistījis tankus, kara lidmašīnas un algotņus.

Nemieros, kas aizsākās 15.februārī, dzīvību zaudējuši 300 cilvēki, arī 111 karavīri, liecina oficiālie dati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!