Francijas prezidents Nikolā Sarkozī otrdien ierosināja apturēt naftas aplikšanu ar pievienotās vērtības nodokli (PVN) Eiropā, lai palīdzētu valstīm tikt galā ar straujo cenu celšanos.
"Es vēlos jautāt mūsu Eiropas partneriem: ja naftas cenu kāpums turpināsies, vai mums nevajadzētu apturēt naftas cenas aplikšanu ar PVN?" radiointervijā teica Sarkozī.

Šis ierosinājums izteikts laikā, kad franču zvejnieki turpina pirms trim nedēļām sāktos protestus pret augstajām degvielas cenām un Spānijas zvejnieki sākuši streikus, pieprasot kompensāciju no valdības.

Francijā patērētāji maksā aptuveni 19,6% PVN naftai, kuras cena kopš Sarkozī stāšanās prezidenta amatā pagājušajā gadā ir divkāršojusies un pārsniedz 130 dolārus (57,98 latus) par barelu.

Sarkozī ierosināja, ka Eiropas Savienības līderi varētu noteikt nodokļa pieauguma ierobežojumu, balstoties uz barela cenu.

"Es nekādā gadījumā nevaru to solīt, jo, dabiski, es viens pats nevaru pieņemt šādu lēmumu," viņš piebilda. "Tomēr es saprotu, ka Francija nav vienīgā valsts, kas saduras ar naftas cenu pieaugumu."

Francija pārņems Eiropas Savienības prezidentūru jūlijā. "Es saku franču tautai, ka naftas cenu kāpums turpināsies," piebilda prezidents.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!