Foto: SIPA/Scanpix/LETA

Francijas eksprezidentam Nikolā Sarkozī būs jāliecina tiesā lietā, kurā viņa bijušie padotie apsūdzēti par valsts līdzekļu ļaunprātīgu izmantošanu, pasūtot aptaujas, otrdien nolēmis tiesnesis.

Sarkozī, kuru šajā lietā aizsargā prezidenta imunitāte, šogad divreiz tiesāts un notiesāts citās lietās. Viņš bija paziņojis, ka neliecinās šajā lietā, taču tiesnesis nolēma, ka eksprezidenta liecība ir nepieciešama patiesības noskaidrošanai par aptaujām, kas tika pasūtītas laikā, kad viņš bija prezidents.

Tiesnesis nolēma, ka Sarkozī būs jāsniedz liecība 2. novembrī.

Sarkozī pārstāvji paziņoja, ka pašreiz šo lietu nekomentēs.

Pieciem bijušajiem Sarkozī palīgiem un sabiedrotajiem ir izvirzītas dažādas apsūdzības, sākot no favorītisma un beidzot ar sazvērestību un valsts līdzekļu ļaunprātīgu izmantošanu, pasūtot aptaujas par kopsummā 7,5 miljoniem eiro.

Apsūdzēto vidū ir bijušais Sarkozī administrācijas vadītājs Klods Gjeāns un bijušais Sarkozī padomnieks Patriks Bisons.

Prokuratūra apgalvo, ka līgumi bieži vien tika noslēgti pa tiešo ar institūtiem, piemēram, "Ipsos", pārkāpjot Francijas likumus par valsts finansējumu, kas prasa caurspīdīgu un konkurētspējīgu solīšanas procesu.

Kritiķi pārmeta Sarkozī atkarību no sabiedriskās domas aptaujām viņa prezidentūras laikā no 2007. gada līdz 2012. gadam.

Septembra beigās tiesa atzina Sarkozī par vainīgu nelikumīgā priekšvēlēšanu kampaņas finansēšanā 2012. gadā. Tiesa viņam piesprieda gadu ilgu cietumsodu. 66 gadus vecais Sarkozī spriedumu ir pārsūdzējis, un tikmēr soda izciešana tiek apturēta. Turklāt tiesnesis izteicās, ka Sarkozī varētu izciest sodu mājās arestā. Sarkozī savu vainu noliedzis.

Martā tiesa atzina Sarkozī vainu mēģinājumā piekukuļot tiesnesi un ietekmes izmantošanā, lai iegūtu slepenu informāciju par tiesas izmeklēšanu.

Arī šajā lietā bijušais prezidents savu vainu noliedza, tomēr viņam tika piespriests trīs gadus ilgs cietumsods, divus no ieslodzījuma gadiem piemērojot nosacīti. Arī šo spriedumu Sarkozī ir pārsūdzējis, tādēļ viņam uz cietumu vēl nav bijis jādodas.

Sarkozī izvirzītas arī apsūdzības par naudas pieņemšanu no bijušā Lībijas diktatora Muamara Kadafi savai kampaņai pirms vēlēšanām 2007. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!