Izraēlas prezidents Moše Kacavs svētdien oficiāli pilnvaroja premjerministru Arielu Šaronu veidot jaunu valdību pēc Šarona labējās partijas "Likud" uzvaras 28.janvārī notikušajās Kneseta (parlamenta) vēlēšanās.
"Es novēlu panākumus jūsu uzdevumā nostiprināt drošību un panākt mieru," sacīja Kacavs oficiālā ceremonijā, kas notika prezidenta oficiālajā rezidencē Rietumjeruzālemē.

Šaronam jāizveido valdošā koalīcija 28 dienu laikā, bet viņš var lūgt papildus divas nedēļas laika, ja viņam rastos grūtības koalīcijas veidošanā.

Premjers ir paudis vēlmi izveidot plašu "nacionālas vienotības" valdību, kurā būtu iekļauta arī Darba partija, kas ir galvenais politiskais spēks opozīcijā, lai cīnītos pret terorismu un gaidāmā Irākas kara problēmām.

Darba partija ir paziņojusi, ka neatgriezīsies koalīcijā, no kuras tā aizgāja novembrī pēc strīda par Jordānas rietumkrasta un Gazas sektora ebreju apmetņu finansējumu. Šaronam bez Darba partijas ir iespējams izveidot šauru koalīciju, kurā būtu labējās partijas kopā ar sekulārām vai reliģiskām partijām.

Darba partijas līderis Amrams Micna ir aicinājis nekavējoties atsākt sarunas ar palestīniešiem par mieru un Palestīnas valstiskumu, bet Šarons pieprasa vispirms izbeigt palestīniešu vardarbību pret izraēliešiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!