Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Viens no populārājiem Venecuēlas opozīcijas politiķiem Enrike Kapriless trešdien sarāva attiecības ar ASV atbalstīto opozīcijas līderi Huanu Gvaido, kura koalīcija ir solījusi boikotēt gaidāmās Nacionālās asamblejas (parlamenta) vēlēšanas, uzskatot tās par negodīgām.

Kapriless paziņoja, ka ir apņēmies cīnīties par godīgām vēlēšanām 6.decembrī, neraugoties uz šķēršļiem, kurus radījis prezidents sociālists Nikolass Maduro.

"Mēs negrasāmies pasniegt Nacionālo asambleju Maduro kā dāvanu - nekad," sacīja Kapriless. "Ja viņš grasās mums kaut ko atņemt, viņam tas jādara ar spēku, un tad viņš tikai izskatīsies slikti."

48 gadus vecais Kapriless sacīja, ka viņš veido jaunu kursu, kas piedāvās venecuēliešiem variantu nepalikt malā, Maduro iegūstot varas monopolu opozīcijas īstenota vēlēšanu boikota apstākļos. Venecuēliešiem nav cita varianta, kā izdarīt spiedienu politisku pārmaiņu panākšanai, viņš sacīja.

Kapriless pats nevar kandidēt vēlēšanās, jo varas iestādes aizliegušas viņam darboties politikā, bet viņš ir saglabājis politisku ietekmi. Vēl nav zināms, kā viņš piedāvātu kandidātus un ko konkrēti nozīmē viņa lēmums neboikotēt vēlēšanas.

Pēc Kaprilesa izteikumiem viņa partija "Taisnīgums vispirms" tvītoja, ka tā ceturtdien rīkos sanāksmi.

Kaprilesa paziņojums izjauca Venecuēlas opozīcijas kustības vienotību, kas tika panākta pirms 18 mēnešiem.

Kapriless stundu ilgā runā, kas tika straumēta tiešsaistē, kritizēja Gvaido, gan nesaucot viņu vārdā. Kapriless sacīja, ka Maduro ir pie varas, kamēr opozīcijas parlamentārieši uztur "interneta valdību", rīkojot tiešsaistes sanāksmes.

Kapriless bija partijas "Taisnīgums vispirms" līderis 2012.gadā, kad viņš zaudēja prezidenta vēlēšanās Ugo Čavesam. Pēc Čavesa nāves viņš 2013.gadā zaudēja vēlēšanu sacensībā Maduro.

Kapriless pēdējo dienu laikā sarunās ar Maduro ir panācis desmitiem politisko disidentu atbrīvošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!