Saūda Arābija, lai distancētos no rietumu militārās kampaņas pret Afganistānu, ir lūgusi Lielbritānijas premjerministru Toniju Blēru atcelt plānotu vizīti šajā karalistē, ceturtdien ziņoja Londonas arābu laikraksts "Aš Šark al Avsat".
Saūda Arābija pirms Blēra trešdienas vizītes Omānā viņam paziņoja, ka nevar viņu uzņemt, ziņoja laikraksts, atsaucoties uz "informētiem avotiem" Londonā.

"Ziņu avots paskaidroja, ka Saūda Arābijas vadībai rūp sava loma un stāvoklis gan arābu, gan islāma pasaulē," ziņoja "Aš Šark al Avsat".

Amatpersonas, kas pavada Blēru Tuvo Austrumu braucienā, paziņoja, ka viņa vizīte Rijādā nenotiks loģistikas problēmu dēļ.

"Mēs apspriedām Rijādas iekļaušanu brauciena maršrutā. Tas vienkārši nebija iespējams loģistikas dēļ. Tomēr mēs ceram, ka būs iespēja apmeklēt Rijādu tuvākajā nākotnē," sacīja Blēra preses sekretārs žurnālistiem Maskatā.

Blērs trešdien ieradās Omānā, lai inspicētu karaspēku militāro mācību laikā un veicinātu arābu atbalstu triecieniem Afganistānā. "Aš Šark al Avsat" ziņoja, ka tajā pašā dienā bijusi ieplānota arī viņa vizīte Saūda Arābijā, kur ir radies islāms.

Pēc laikraksta ziņām, Blērs piezvanījis Saūda Arābijas kroņprincim, bet nav spējis pārliecināt Saūda Arābiju, lai tā viņu uzņemtu.

ASV un britu lidmašīnas kopš svētdienas vakara bombardē Afganistānu "karā pret terorismu", kas ur atbildes reakcija uz 11.septembra terora aktiem Ņujorkā un pie Vašingtonas, kuros gājuši bojā vai pazuduši 5,5 tūkstoši cilvēku. ASV par galveno aizdomās turamo šajos terora aktos uzskata Osamu bin Ladenu, kurš slēpjas Afganistānā.

Saūda Arābija ir nosodījusi 11.septembra terora aktus, bet nav publiski ieņēmusi kādu nostāju jautājumā par ASV militārajām operācijām pret Afganistānu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!