Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Saūda Arābija pērn izpildījusi nāvessodu 184 personām, kas ir rekords šajā karalistē. Tas notiek laikā, kad kopējais nāvessodu skaits pasaulē sarūk, atsaucoties uz cilvēktiesību aizsardzības organizāciju "Amnesty Internatinal" (AI), vēsta raidsabiedrība BBC.

Karalistē 2019. gadā ar nāvi sodīti 178 vīrieši un sešas sievietes, vairāk nekā puse no sodītajiem – ārzemnieki. 2018. gadā Saūda Arābijā augstākais soda mērs izpildīts 149 cilvēkiem.

Vairums sodīto notiesāti par ar narkotikām saistītiem pārkāpumiem un slepkavībām. Taču AI dokumentējusi arī gadījumus, kad nāvessods izmantots kā politiskais ierocis pret šiīti musulmaņu minoritātes disidentiem.

2019. gada aprīlī ar nāvi tika sodīti 37 vīrieši. Visi, izņemot piecus, bija šiīti, kas notiesāti par terorismu tiesas procesā, kas pēc AI domām balstījies uz spīdzināšanā iegūtām liecībām.

Ar nāvi sodīto skaits pērn dubultojies Irākā, sasniedzot 100. Pieaugums no 52 sodītajiem 2018. gadā galvenokārt skaidrojams ar apsūdzēto džihādistu grupējuma "Daesh" kaujinieku notiesāšanu.

Kopumā pasaulē ar nāvi sodīto skaits 2019. gadā ir samazinājies ceturto gadu pēc kārtas, sasniedzot 657, kas ir par 5% mazāk nekā 2018. gadā.

AI statistikā nav iekļauta Ķīna, kurā dati par nāvessodiem ir valsts noslēpums, bet tiek uzskatīts, ka tur tie varētu būt izpildīti tūkstošiem. Arī citas valstis, kā Irāna, Ziemeļkoreja, Sīrija un Vjetnama, neatklāj pilnīgus datus par nāvessodiem.

Saskaņā ar AI pieejamo informāciju 2019. gadā visvairāk nāvessodu izpildīti Irānā – 251, Saūda Arābijā – 184 un Irākā – 100.

Tālāk ar 32 sodītajiem seko Ēģipte, 22 cilvēki sodīti ASV un 14 Pakistānā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!