Ķīnā lielu sašutumu izraisījis video, kurā divi piekrastes zvejnieki zāģē dzīvu vaļhaizivi, vēsta portāls "Vice".

Video autors iemūžinājis momentu, kad blakus Honkongai esošajā Guandunā divi piekrastes zvejnieki ar zāģi sadala zivi gluži kā sviestu, nepievēršot vērību tam, ka tā tobrīd vēl ir dzīva.

Zivs sadalīšanas brīdī ap to apstājušies vairāki desmiti interesentu, kuru vidū ir arī bērni. Vienā brīdī, kad no zivs izšļācas kāds šķidrums, redzams, ka viens no blakus stāvošajiem bērniem šausmās pieliek mutei priekšā rokas.

Tomēr tiek ziņots, ka pašā Ķīnā strauji pieaug dzīvnieku aizsardzības kustības, kas aktīvi konfliktē ar tā dēvētajām "tradicionālajām" paražām.

Kopš pērnās nedēļas, kad video tika publicēts Ķīnas sociālajos tīklos, daudzi izteica šoku par zvejnieku cietsirdību un skatītāju bezjūtīgumu. Eksperti norāda, ka sašutums daļā sabiedrības norāda par kultūras izmaiņām Ķīnā, jo dzīvnieku aizstāvju skaits pēdējos gados sācis strauji augt.

Tieši jaunā, pēdējos 20 gados dzimusī, paaudze visasāk iestājoties par dzīvnieku aizsardzību. Tāpat šādi uzskati pieaug urbānajā vidē izaugušo vidū, kuri ātrāk pārņem dažādas Rietumu kultūru iezīmes.

Vaļhaizivis nav vaļi, bet gan pasaules lielākās zivis. Tās aizsargā arī starptautiska konvencija, bet Ķīnā iekšējas likumdošanas, kas ierobežotu šo zivju ķeršanu neesot. Eksperti norāda, ka pretēji lielai daļai citu pasaules valstu Ķīnā vispār gandrīz nepastāv likumu, kas ierobežotu cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvajām radībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!