Sausuma pārņemtā Kipra varētu ievest ūdeni, lai likvidētu deficītu, kas apdraud salas ūdens rezerves, trešdien paziņoja Kipras lauksaimniecības ministrs Fotis Fotiu.
Lēmums ievest ūdeni ar tankkuģiem no Grieķijas būs atkarīgs no laika apstākļiem turpmākajos divos mēnešos, taču prognozes nav iepriecinošas, teica Fotiu.

"Šodien ir 9.janvāris. Ir jābūt ziemai, taču sajūta ir kā vasarā," viņš teica aģentūrai "Reuters".

Kiprā sausums nav reta parādība, taču pašreizējais ūdens deficīts ir tik akūts, ka ticīgie Kipras grieķi baznīcās lūdz Dievu, lai beidzot uzlītu lietus. Ja sausums turpināsies, varas iestādēs apsver iespēju ievest ūdeni no Grieķijai piederošās Krētas salas.

"Tas nav viegls darbs. Mēs izskatījām šādu iespēju pirms septiņiem vai astoņiem gadiem, un jau toreiz izmaksas bija ļoti lielas. Dažas problēmas tagad gan ir atrisinātas," sacīja Fotiu.

Ūdens trūkuma dēļ noteikti stingri ierobežojumi fermeriem un ūdens padeve var tikt samazināta arī mājsaimniecībām, ja stāvoklis līdz aprīlim neuzlabosies.

Oficiālie pārskati liecina, ka iepriekšējos 35 gados nokrišņu daudzums Kiprā samazinājies par aptuveni 20%, ko saista ar klimata izmaiņām.

Kiprā ir divas ūdens atsāļošanas fabrikas, kas patlaban strādā ar pilnu jaudu, un jūnijā tiks nodota ekspluatācijā trešā. Janvārī rezervuāri, kuros ietilpst aptuveni 25,3 miljoni kubikmetru ūdens, bija piepildīti par 9,2%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!