Foto: Shutterstock
Izmantojot dronu un satelītuzņēmumus, zinātnieki senajā tuksnešu pilsētā Petrā Jordānijā atklājuši iepriekš nezināmu platformu, kuras pielietojums ir neskaidrs, atsaucoties uz publikāciju Amerikas Austrumāzijas pētījumu augstskolu biļetenā, ziņo portāls "Sky News".

Paaugstinājums, kura izmēri ir 56 x 49 metri, nav līdzīga nevienai citai konstrukcijai šajā reģionā, saka zinātnieki. Platforma atklāta, izmantojot ar dronu palīdzību izdarītas apkārtnes fotogrāfijas un satelītuzņēmumus. Tā atrodas apmēram 800 metrus no senās pilsētas centra.

Uz lielās platformas atrodas neliels paaugstinājums un kolonnu atliekas, tāpēc zinātnieki pieļauj, ka celtnei bijis publisks, ceremoniāls raksturs. Uz tās atrastas trauku atliekas, kas datējamas ar otro gadsimtu pirms mūsu ēras, kas norāda uz platformas iespējamo vecumu.


Arheologi pieļauj, ka Petras apkārtnē varētu atrasties arī citas līdzīgas konstrukcijas. "Petra ir viena no bagātākajiem arheoloģisko pētījumu vietām pasaulē, ko ik gadu apmeklē ap pusmiljonu tūristu," raksta pētījuma autori Sāra Parcaka un Kristofers Tatle. "Arheologi antīkās pilsētas centrā, upju ielejās un apkārtējos kalnos ir dokumentējuši tūkstošiem klintīs izgrebtu un uzceltu vēstures pieminekļu. Pat pēc divsimt pētījumu gadiem Petrā un tās apkārtnē atklājam jaunas celtnes un būves."

Petra bija viens no lielākajiem un svarīgākajiem punktiem senajos tirdzniecības ceļos, kas savienoja Romas impēriju ar Persiju un Arābiju; to bagātībā un varenībā salīdzina ar Palmīru. Pilsētas vēsture gan ir daudz senāka un ir noslēpumu apvīta, ieskaitot tajā valdošās cilts identitāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!