Foto: Scanpix
Eiropas Savienības (ES) valstu iekšlietu ministri ceturtdien vienojās, ka Šengenas līguma valstīs drīkstēs atjaunot robežkontroli lielu migrācijas plūsmu gadījumā.

Īpašā migrācijas jautājumiem veltītā sanāksmē Briselē ministri nosprieda, ka nepieciešams mehānisms, kas ļautu valstīm atjaunot robežkontroles punktu darbību gadījumā, ja strauju palielinās migrācijas plūsma vai arī ja kāda cita ES valsts nespēj kontrolēt savu robežu ar ES neietilpstošām valstīm.

Francijas iekšlietu ministrs Klods Geāns žurnālistiem pēc sanāksmes teica, ka esot panākts ļoti plašs konsenss šajā jautājumā. Tomēr, pēc diplomātu teiktā, vairākām valstīm esot iebildumi, īpaši Kiprai, kā arī Beļģijai, Spānijai un Maltai.

Galīgais lēmums ir jāpieņem ES samitā 24.jūnijā.

1985.gadā pieņemtais Šengenas līgums ļauj dalībvalstu teritorijā brīvi šķērsot robežas bez personu robežkontroles. Līgums ļauj īstenot neregulāras pārbaudes uz ES valstu savstarpējām robežām, tāpat valstis ir tiesīgas ieviest robežkontroli uz laiku ne ilgāku par 30 dienām, ja rodas draudi iekšējai drošībai.

Šengenas līguma dalībvalstis ir 22 no ES valstīm, kā arī Īslande, Norvēģija un Šveice.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!