Serbijā no amata atkāpies Rasims Ļajičs, kura līdz šim vadītā dienesta uzdevums ir notvert kara noziegumos apsūdzēto Ratko Mladiču. Ļajičs demisionējis, šādi reaģējot uz dienesta nespēju līdz gada beigām sagūstīt bijušo Bosnijas serbu armijas komandieri.

"Ar šo es vēlos Jūs informēt - visiem labi zināmu iemeslu dēļ es atkāpjos no [dienesta vadītāja] amata," vēstulē premjerministram Mirko Cvetkovičam raksta Ļajičs.

Dienests tika izveidots 2006.gadā, un tā uzdevumos bija atrast un arestēt Hāgas starptautiskā tribunāla meklēšanā izsludinātās personas. Tomēr Mladiču dienestam nav izdevies notvert.

Gan Ļajičs, gan kara noziegumu prokurors Vladimirs Vukcevičs vairākkārt teikuši - viņi sagaida, ka Mladičs tiks arestēts līdz gada beigām. Ļajičs vēl septembrī solīja, ka atkāpsies, ja nebūs līdz 31.decembrim nodevis Mladiču tiesai.

Viņš gan arī atzīst, ka pilnībā paļaujas uz savu komandu "un viņu apņēmību sasniegt mērķi".

Komanda ir darījusi visu, ko vien tā spēj, norādīja Ļajičs, vienlaikus uzsverot, ka centieni atrast Mladiču nekad nav bijuši tik vērienīgi un nopietni.

Vairs tikai divi no Hāgas tribunāla meklēšanā izsludinātajiem cilvēkiem joprojām ir brīvībā - Mladičs ir viens, bet otrs - Horvātijas serbu kara laika līderis Gorans Hadžičs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!