Serbija nolūkā novērst nestabilitāti Balkānu reģionā ir "gatava vienoties" jautājumā par Kosovas nākotnes statusu un piedāvāt provincei autonomiju un pašpārvaldi, savas vizītes laikā Atēnās paziņoja Serbijas ārlietu ministrs.
"Serbija vēlas sarunas, Serbija no šīm sarunām vēlas kompromisu..., mēs esam gatavi vienoties," pēc tikšanās ar savu Grieķijas kolēģi Doru Bakojanni žurnālistiem teica Vuks Jeremičs.

"Mēs nevaram atteikties no savas valsts suverenitātes un teritoriālās integritātes..., taču mēs esam gatavi apsvērt jebkuru autonomiju līdz pat mūsu dienvidu provinces pašpārvaldei," teica Jeremičs.

Pirmdien Kosovas valdība noraidīja jebkādu iespēju turpināt sarunas ar Belgradu par ANO īpašā vēstnieka Marti Ahtisāri sagatavotā plāna grozīšanu.

Ahtisāri plāns paredz separātiskajai provincei piešķirt "starptautiski uzraudzītu" neatkarību.

Plānu atbalsta ASV un Eiropas Savienība (ES), kas cenšas pēc iespējas ātrāk panākt lēmuma pieņemšanu par Kosovas turpmāko statusu un aicina nekavēties ar attiecīgas ANO rezolūcijas apstiprināšanu.

Tomēr Serbijas sabiedrotā un ANO Drošības padomes pastāvīgā locekle Krievija draudējusi izmantot savas veto tiesības un bloķēt Ahtisāra plāna apstiprināšanu.

Lai gan Kosova joprojām formāli ietilpst Serbijas sastāvā, tā atrodas ANO pārvaldē kopš 1999.gada, kad NATO bombardēšanu rezultātā serbu spēki, kas tika vainoti etnisko tīrīšanu realizēšanā, bija spiesti provinci pamest.

Kosovas etniskie albāņi, kas veido aptuveni 90% no provinces iedzīvotāju kopskaita, noraida jebkādu saišu atjaunošanu ar Belgradu un pieprasa pilnīgu neatkarību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!