Foto: Reuters/Scanpix
Serbija notvērusi un arestējusi Goranu Hadžiču, kurš tiek vainots 1991.-1995.gadā pastrādātos kara noziegumos Horvātijas teritorijā, par telekanāla "B92" vēstīto trešdien ziņo aģentūra "RIA Novosti".

Serbijas pārstāvji paziņojuši, ka Hadžičs aizturēts trešdienas rītā netālu savu radinieku mājām Belgradas ziemeļos. Daudziem jau iepriekš bijušas aizdomas, ka Hadžičs slēpjoties tieši tur, vēsta raidorganizācija BBC.

Pēc bijušo Bosnijas serbu amatpersonu Stojana Zupļaņi aresta 2008.gada 11.jūnijā, Radovana Karadžiča aresta 2008.gada 21.jūlijā un Ratko Mladiča aresta šā gada 26.maijā Hadžičs bija kļuvis par Dienvidslāvijas kara noziegumu tribunāla vismeklētāko personu.

Hadžičs slēpās septiņus gadus kopš tā laika, kad Belgradas varas iestādes saņēma oficiālas Hāgas tribunāla apsūdzības. Līdz tam viņš dzīvojis mājā, kas piederējusi viņa ģimenei, un pratis noslēpties, pirms policija sāka operāciju viņa aizturēšanai.

BBC vēsta, ka kara laikā Horvātijā 1991.-1995.gadā Hadžičs komandēja horvātu serbu vienības un bija pašpasludinātās Serbijas Krajina republikas līderis.

Kopumā Hadžičs tiek vainots 14 punktos, ieskaitot kara noziegumus un noziegumus pret cilvēci, slepkavības, nāvessodus, spīdzināšanu un aptuveni 20 000 cilvēku deportāciju.

Hāgas tribunāla apsūdzēto sarakstā ir kopumā 161 cilvēks. Hadžičs līdz šim bija vienīgais, kas bija uz brīvām kājām.

Serbijas prezidents Boriss Tadičs paziņojis, ka ar "šo soli Serbija aizvērusi sarežģītu nodaļu attiecībās ar tribunālu".

Daudzus gadus Hāgas tribunāls žēlojās par Serbijas varas iestāžu nepietiekamajām pūlēm, lai notvertu Hadžiču un citas noziegumos pret cilvēci vainotās personas.

Iepriekš Eiropas Savienības (ES) amatpersonas un vadošās dalībvalstis norādīja, ka Hadžiča arests ir būtisks priekšnosacījums Serbijas uzņemšanai ES.

Eiropas Komisijas prezidents Žozē Manuels Barrozu apsveicis Serbiju par Hadžiča aizturēšanu un izteica cerību, ka Hadžičs tiks nogādāts tribunālā tuvākajā laikā, vēsta BBC.

Pēc "RIA Novosti" ziņotā, Serbijas varas iestādes bija solījušas naudas prēmiju piecu miljonu eiro (3,5 miljoni latu) apmērā par Hadžiča atrašanās vietu. Savukārt raidorganizācija BBC vēsta, ka valsts piesolījusi 1,4 miljonu dolāru prēmiju tam, kas palīdzētu notvert Hadžiču.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!