Dienvidslāvijas vietā izveidotā valstu savienība Serbija un Melnkalne ceturtdien oficiāli kļuva par Eiropas Padomes 45.dalībvalsti.
Oficiālajā Serbijas un Melnkalnes uzņemšanas ceremonijā Eiropas Padomes mītnē Strasbūrā šīs valsts prezidents Svetozvars Marovičs parakstīja Eiropas Cilvēktiesību konvenciju un tās protokolus, kas garantē īpašumtiesības un brīvu kustību, aizliedz nāvessodu izpildi un ārzemnieku masveida izraidīšanu.

Eiropas Padomes Parlamentārā asambleja pērnā gada septembrī atļāva uzņemt šajā cilvēktiesību organizācijā toreizējo Dienvidslāvijas federāciju. Taču ministru komiteja, kurai pieder pēdējais vārds jaunu dalībvalstu uzņemšanā, nolēma to uzņemt tikai tad, kad Serbija un Melnkalne pieņems jaunu konstitūciju. Serbijas un Melnkalnes parlamenti jauno konstitūciju pieņēma janvārī, paverot iespēju izveidot jaunu valsti, kas oficiāli tika proklamēta 4.februārī pēc tam, kad Dienvidslāvijas federālais parlaments nobalsoja par jauno konstitūciju un bijušās federācijas likvidēšanu.

Novērotāji uzskata, ka Eiropas Padomes ministru komitejas lēmumu uzņemt Belgradu paātrinājusi Serbijas premjerministra Zorana Džindžiča slepkavība 12.martā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!