Serbijas kara noziegumu prokurors Vladimirs Vukčevičs apsolījis, ka neatmetīs ar roku centieniem notvert bijušo Bosnijas serbu armijas komandieri Ratko Mladiču.

"Es izskalošu Mladiču no viņa alas," intervijā laikrakstam "Press" sacīja prokurors. "Es būšu uzstājīgs un neatlaidīgs līdz galam."

Izmeklēšanas gaitā ir iegūti "ļoti vērtīgi materiāli", atzina Vukčevičs. Tā, pārmeklējot Mladiča ģimenes māju Belgradā, atrastas viņa dienasgrāmatas un telefonsarunu ieraksti.

Kā vēsta vietējie mediji, mājā glabājušies diski un kasetes, kuros ierakstītas Mladiča sarunas ar bijušo Bosnijas serbu prezidentu Radovanu Karadžiču, bijušo Serbijas prezidentu Slobodanu Miloševiču, bijušo Dienvidslāvijas armijas vadītāju Momčilo Peršiču un bijušo serbu izlūkdienesta vadītāju Jovicu Stranšiču.

Viņi visi patlaban tiek vai arī ir savulaik tikuši tiesāti Hāgā ANO Starptautiskajā bijušās Dienvidslāvijas tribunālā (ICTY).

Līdzās tam, ka uzietie materiāli varētu būt noderīgi Mladiča meklējumos, tie arī ir papildu liecības ICTY prokuroriem, lai pierādītu apsūdzēto noziedzīgos nodomus.

ANO tribunāls apsūdz Mladiču genocīdā un citos noziegumos pret cilvēci, kas pastrādāti 90.gados Bosnijas kara laikā.

Starptautiskajā meklēšanā viņš izsludināts jau kopš 1996.gada.

Mladiča komandētie Bosnijas serbu spēki nogalināja aptuveni 8000 Bosnijas musulmaņu vīriešu un zēnu, kad Srebrenica, kas atradās ANO aizsargātajā drošajā zonā, 1995.gadā krita viņu rokās.

Srebrenicas slaktiņš Bosnijas kara pēdējā vasarā tiek uzskatīts par asiņaināko kara noziegumu Eiropā kopš Otrā pasaules kara beigām. Šīs asinspirts mērķis bija izbeigt musulmaņu pretestību šajā apvidū un gādāt, lai neviens nevarētu atprasīt serbiem viņu ieņemto zemi un mājas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!