Sagaidāms, ka sestdien ANO Drošības padome balsos par jaunu rezolūciju, kas paredz pastiprināt sankcijas pret Irānu, sodot Teherānu par atteikšanos apturēt savu kodolprogrammu, ceturtdien pavēstīja rietumvalstu vēstnieki.
"Mēs domājams, ka tas ir visai saprātīgi [pabeigt rezolūcijas izstrādi] rītdien un balsot par to sestdien," sacīja ASV vēstnieks ANO Zalmajs Halizads, lai gan iepriekš Vašingtona centās panākt balsojumu jau piektdien.

Arī viņa britu kolēģis Džons Seiverss izteicās, ka balsojums, iespējams, notiks sestdien, taču neizslēdza jaunu kavēkļu iespēju.

"Ja mēs to būtu likuši uz balsošanu šodien, rezolūcija noteikti būtu pieņemta, taču mēs vēlamies, lai tai būtu tik plašs atbalsts, cik vien iespējams," norādīja Seiverss. "Viena no delegācijām ierosināja sīkus papildinājumus, kurus mēs tagad apsveram."

Diplomāti vēsta, ka britu vēstnieks ar to domājis Vjetnamu, kas paudusi zināmas bažas par Lielbritānijas, Francijas un Vācijas sagatavoto rezolūcijas tekstu.

Diplomāti arī stāsta, ka Dienvidāfrika, kas paziņojusi, ka vēlas balsojumu atlikt, pieprasījusi piektdien tikšanos ar rezolūciju sagatavojušo Eiropas valstu pārstāvjiem, lai pārrunātu tekstu.

Trešā valsts, kas pieļāvusi iespēju neatbalstīt rezolūciju, ir Indonēzija, kura varētu vai nu atturēties, vai pat balsot pret to.

"Mūs vēl jāpārliecina, ka plašākas sankcijas šobrīd ir saprātīga rīcība," sacīja Indonēzijas vēstnieks Marti Natalegava. Pagājušo reizi, kad 2007.gada martā tika pieņemta iepriekšējā rezolūcija par sankcijām pret Irānu, Indonēzija to atbalstīja.

Arī Lībijas vēstnieks pirmdien ļāva noprast, ka viņš, iespējams, balsos pret rezolūciju.

Tomēr pat bez Lībijas, Vjetnamas, Indonēzijas un Dienvidāfrikas balsīm rezolūciju atbalsta 11 no 15 Drošības padomes locekļiem, tai skaitā visi pastāvīgie locekļi, kuriem ir veto tiesības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!