Dienvidkoreja paredz, ka sarunas par Ziemeļkorejas kodolieroču programmām varētu atsākties jau šī mēneša laikā un trešdien aicināja Phenjanu noteikt konkrētu datumu, kad tas varētu notikt, informē ārvalstu prese.
Diplomātiskās cerības rika izteiktas pēc tam, kad Ziemeļkorejas līderis Kims Džongils pagājušajā mēnesī bija teicis Dienvidkorejas vēstniekam, ka Phenjana varētu atgriezties pie sešu pušu sarunām jūlijā, ja vien ASV izpildīs vairākus noteikumus, tajā skaitā izrādīs pret valsti pienācīgu cieņu.

“Ir pielikts daudz pūļu, lai radītu labvēlīgus apstākļus Ziemeļkorejas dalībai sarunās. Mēs ticam, ka šī valsts to apzinās, tāpēc arī paļaujamies uz sarunu atsākšanu jūlijā,” teica ārlietu ministrs Bans Kimons.

Viņš arī paziņoja, ka ASV valsts sekretāres vizīte Austrumāzijā, kam ir jāsākas piektdien, vēl vairāk palielinās šī mirkļa nozīmīgumu.

Februārī Ziemeļkoreja paziņoja, ka tās rīcībā ir kodolieroči, un sāka boikotēt sarunas ar Dienvidoreju, Ķīnu, Japānu, Krieviju un ASV.

Vairākas tikšanās starp Phenjanas, Seulas un Vašingtonas pārstāvjiem ir devušas pamatu cerībām, ka sarunu atsākšana ir tikai laika jautājums.

Pirmdien Japānas ārlietu ministrs paziņoja, ka viņš nav tik optimistiski noskaņots.

“Varbūt optimistiskākajiem sarunu dalībniekiem tam ir savs pamatojums, taču Japānas valdība nepieslienas nevienai pusei.”

Uz jautājumu, cik ilgi Japāna un citas valstis vēl ir gatavas gaidīt, viņš atbildēja: “Drīz mūsu pacietība būs izsmelta.”

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!