Bijušais Gruzijas prezidents Eduards Ševardnadze ceturtdien publicētā intervijā paziņoja, ka Rietumi viņu nodevuši, lai gan viņš bijis viens no cilvēkiem, kuri "izglāba pasauli no kodolkatastrofas".
Intervijā britu laikrakstam "Daily Telegraph", kuru Ševardnadze bija sniedzis savā mājā Tbilisi, eksprezidents precizēja, ka viņam kā Padomju Savienības ārlietu ministram "bijusi viena no svarīgākajām lomām pasaules glābšanā". "Ja "aukstais karš" netiktu pārtraukts, iestātos trešais pasaules karš," sacīja Ševardnadze.

Eiropā "atradās 40 tūkstoši padomju tanku un simtiem tūkstošu šaujamieroču vienību. 24 stundu laikā tās varētu pārsviest uz Atlantijas okeāna piekrasti Francijā, bet mēs to neizdarījām pat tad, kad karstgalvji gribēja lietot spēku Berlīnē un iznīcināt poļu "Solidaritāti"," sacīja Ševardnadze, kurš astoņdesmito gadu beigās bija Padomju Savienības ārlietu ministrs.

"Es biju viens no tiem, kas vairāk nekā citi atbalstīja ASV politiku. Kad viņiem vajadzēja manu atbalstu Irākā, es to sniedzu," atgādināja Ševardnadze, pieminot 1991.gada Persijas līča karu.

Ševardnadze uzskata, ka ASV organizējušas viņa gāšanu, bet "nespēj izskaidrot, kā tas gadījās". Viņš paziņoja, ka tur aizdomās ASV vēstnieku Tbilisi Ričardu Mailzu par palīdzības sniegšanu Gruzijas opozīcijai, un izteica pārliecību, ka ASV finansējušas opozīcijas spēkus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!