Foto: AFP/Scanpix/LETA
Krievijas okupētajā un anektētajā Krimā no kustības "Nemirstīgais pulks" biroja pazuduši 500 kara dalībnieku portreti, kas paredzēti gājiena dalībniekiem nešanai. Organizācija notikušo uzskata par zādzību, vēsta portāls "Currenttime".

Incidents noticis maija sākumā Sevastopolē. Vietējā "Nemirstīgā pulka" priekšsēdētājs Vasīlijs Fedorins notikušajā vaino alternatīvā "Nemirstīgā pulka" aktīvisti. Vietējie mediji to sauc par konkurējošu gājiena rīkotāju.

"Nemirstīgais pulks" ir akcija, kuras laikā ik gadu 9. maijā, kad Krievijā atzīmē nacisma sagrāvi 1945. gadā, cilvēki dodas piemiņas gājienā ar savu radinieku – kara dalībnieku – portretiem.

Kā 2015. gada pārskatā norādīja Latvijas Drošības policija, "Nemirstīgais pulks" ir Krievijas elitei vēlamās vēsturiskās atmiņas nostiprināšanas veids.

Foto: AP/Scanpix/LETA

Ārpus Krievijas šī Maskavas popularizētā akcijas tiek vērtētas pretrunīgi. 2018. gadā gājienu aizliedza Baltkrievijas galvaspilsētā Minskā. Šogad tas aizliegts baltkrievu pilsētā Vitebskā un Kazahstānas Aktobē. Savukārt Minskā šogad gājiens ir saskaņots, taču pārcelts uz citu vietu, ziņo "Currenttime".

Martā Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko paskaidroja, ka ir kategoriski pret šo pasākumu. "Tā ir spīdoša Krievijas akcija, bet mums ir sava – "Baltkrievija atceras". Kāpēc mums jāpamet savs un jāņem cits, ja būtībā un pēc ārējās formas abas akcijas ir vienādas?" teica Lukašenko.

Viņš uzsvēra, ka baltkrievu akcija "Baltkrievija atceras" ir radusies ievērojami agrāk par Krievijas pasākumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!