Sicīlijas salā sācies jauns Etnas vulkāna izvirdums. Kā piektdien ziņo Itālijas nacionālā televīzija, no plašās plaisas 2 650 metru augstumā izplūst lavas straumes. Straume virzās uz tuksnesīgu ieleju, kur nav apdzīvotu vietu un būvju, un tāpēc glābšanas dienesti pagaidām tikai vēro izvirduma gaitu.
Etna "pamodās" pēc pusotra gada klusēšanas jau 7.septembrī. Tad vulkāna nogāzēs gandrīz triju kilometru augstumā parādījās pirmās plaisas, no kurām šāvās liesmas un pēc tam sāka izplūst lava. Tā bija gandrīz atdzisusi, un tāpēc straume virzījās lēni - ar ātrumu ne vairāk par 20 metriem stundā. Pēc 400 metriem lavas plūsma apstājās.

Visas aizvadītās dienas vietējie vulkanologi minēja, vai tas ir jauns izvirdums vai kādā vietā vienkārši izlauzusies atdzisusi lava. Parasti par gaidāmo Etnas izvirdumu vēsta pazemes grūdieni, bet šoreiz to nebija.

Iepriekšējais Etnas izvirdums no galvenā krātera, kas atrodas 3 247 metru augstumā, sākās 2002.gada oktobrī un turpinājās līdz 2003.gada janvārim. Toreiz glābēji evakuēja no bīstamā rajona aptuveni tūkstoti vietējo iedzīvotāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!