ASV Kalifornijas štata Silikona ielejas galvenās 150 kompānijas aizvadītajos četros saimnieciskās darbības ceturkšņos zaudējušas 89,8 miljardus dolāru (57,2 miljardi latu),un šī summa pārsniedz viņu pēdējo astoņu gadu kopējo peļņu.
"San Jose Mercury" veiktā pētījuma pirmdien publicētie rezultāti liecina, ka šo 150 kompāniju realizācijas apjoms no 2000. līdz 2001.gadam samazinājies par 55 miljardiem dolāru. Šis skaitlis ir lielāks par 100 galveno kompāniju kopējo realizācijas apjomu 1988.gadā.

"Es nevaru atcerēties nevienu sektoru, kurā būtu vērojams tāds sabrukums kā šis," teica ekonomists Donalds Strazheims.

Šie dati atklāj pārsteidzošu ainu par dziļo tehnisko lejupslīdi Silikona ielejā un kā tā izplatījusies no savu darbību tikko sākušām kompānijām un pārņēmusi pat lielās un stabilās kompānijas.

Lielu daļu milzīgo zaudējumu var izskaidrot ar kompāniju pārāk lielajām investīcijām uzplaukuma gados, kuras pēc tam bija spiestas norakstīt miljardiem dolāru pārspīlētos novērtējumos.

Lielāko zaudētāju vidū bija "JDS Uniphase", kas bija spiesta norakstīt 57 miljardus dolāru, un "VeriSign", kas norakstīja 13 miljardus dolāru. Izslēdzot šos vienreizējos izdevumus, Silikona ielejas 150 lielāko kompāniju operatīvās darbības peļņa bija 8,3 miljardi dolāru. Lielāko peļņu guvušas kompānijas "Oracle", "Intel", "Hewlett-Packard" un celtniecības firma "Calpine".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!